Intiaanien tavoissa ja kulttuureissa riittää ihmeteltävää. Törmäsin taas yhteen mielenkiintoiseen juttuun lukiessani Intiaanikirjaa.

Keskilännen suurillä ylängöillä eläneet intiaaniheimot joutuivat sopeutumaan luonnon karuihin oloihin hankkiessaan ruokansa ja kaiken muunkin elämiseen tarvittavan luonnosta. Kun valkoiset levittäytyivät sitten samoille alueille, törmäsivät nämä heidän elämisensä kannalta hankaliin vitsauksiin. Heinäsirkat olivat yksi niistä. Vaan mitä tekivät intiaanit?

Intiaanit muodostivat suurten heinäsirkkaparvien ympärille laajoja kehiä saartaen heinäsirkat ympyrän sisälle. Saarretut alat olivat jopa yli 15 hehtaarin kokoisia. Keskelle aluetta intiaanit kaivoivat kuopan ja ajoivat heinäsirkat tähän kuoppaan. Kuoppaan ajetut heinäsirkat tallattiin tahnaksi ja käytettiin ravinnokai. Isoimmat yksilöt paahdettiin. Näin heinäsirkkakannat pysyivät aisoissa eivätkä kasvaneet ylisuuriksi. Intiaanien kannalta hyvä heinäsirkkavuosi oli onni ja tiesi elantoa. Valkoisten toiminnan kannalta asia oli päinvastoin.

Kulttuurit erosivat kuin yö ja päivä toisistaan. Millainenhan maailmamme olisi, jos intiaanikulttuurit olisivat jääneet elämään valtakulttuureina valkoisten levittämän "kristillisen ilosanoman" sijaan.

Tiesitkö muuten, että intiaanien reservaattielämä jatkuu edelleen? Vielä 1990-luvullakin valkoisten ja intiaanien välillä oli ristiriitoja ja ratkaisemattomia ongelmia maanomistussuhteissa. Saatamme luulla ongelman kuuluvan kaukaksi historiaan. Niin ei todellakaan ole.