Onpa mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan Tanja Karpela saa/jaksaa puolustaa suden asemaa yhteiskunnassamme. Uusimmassa Maaseudun Tulevaisuudessa uutisoidaan taas Tanjan ajatuksia.

Karpela: Petoeläimet ympäristöministeriön vastuulle

Kulttuuriministeri Tanja Karpela ehdottaa, että petoeläimiä koskeva päätöksenteko siirrettäisiin maa- ja metsätalousministeriöltä ympäristöministeriön vastuulle.
"Suuret petoeläimet, karhu, susi, ahma ja ilves, luokitellaan yhä riistaeläimiksi metsästyslaissa. Siksi maa- ja metsätalousministeriö vastaa niiden suojelusta. Sama taho, joka vastaa metsästäjien eduista, suojelee petoeläimiä", Karpela pohti Hufvudstadsbladetin haastattelussa sunnuntaina.Karpelasta viranomaisilla pitäisi olla täysi vastuu häirikköeläinten poistamisesta. Metsästyslain ei pitäisi kuulua asiaan.

Häirikkösudet pois

Karpela kannattaa ilman muuta kotieläimiin ja lemmikeihin erikoistuneiden susien tappamista.
"Häirikkösudet ovat usein yksittäisiä eläimiä, jotka eivät liiku laumassa. Siksi laumoja ei pitäisi yrittää hajottaa."
Karpelan mielestä susi kuuluu Suomen luontoon ja tänne mahtuisi enemmänkin kuin nykyiset noin 200 yksilöä. Hänen mukaansa tieteellinen tieto ja kaikki faktat osoittavat, ettei susi ole vaarallinen ihmiselle.
Karpelasta sudet pitäisi saada leviämään Suomeen tasaisemmin, ettei joillekin alueille tulisi kohtuutonta susipainetta. Susivahinkoja pitäisi myös ennaltaehkäistä nykyistä paremmin. Silti hän kritisoi asennetta, jonka mukaan hylkeet eivät saisi syödä kalaa eivätkä sudet lampaita.

"Petoeläimet jotka syövät muita eläimiä ovat osa luontoa."

Asennekysymys

Karpela näkee, että petoeläimen tappamista pidetään miehisenä tekona. Vaikkeivät pedot ole vahinkoeläimiä, niitä halutaan tappaa.
Etenkin susien salametsästys on ongelma. Susia tapetaan karmivilla tavoilla, jotka kertovat vihan olevan ihmisiä ohjaava voima. Se on Karpelasta valitettavaa. Karpelaa kismittää, että kaupunkilaisia kielletään puuttumasta susiasiaan.

"Se on kuin jos maalaisia kiellettäisiin keskustelemasta liikenneongelmista", Karpela sanoo.

Luonto- ja ympäristöasiat koskevat Karpelan mukaan kaikkia suomalaisia.

REETTA RINNE (Maaseudun Tulevaisuus 6.3.2006)

spacer1x1.gif

Minun korvaani Tanjan esitys petoasioiden päätöksenteon siirtämisestä ympäristöministeriön alaisuuteen kuulostaa järkevältä. Itse asiassa taisin tuosta jo jossain vaiheessa blogissanikin kirjoittaa. Ei voi olla oikein, että maa- ja metsätalousministeriö voi olla päättämässä petoasioista. Ristiriita eri edunvalvojien välillä on MMM:ssä liian suuri.

Rohkea kannanotto jälleen Tanja Karpelalta. Hiljaa mielessäni mietin onko Tanjan kommenttien matala uutiskynnys Maaseudun Tulevaisuudessa laskelmoitua peliä, jolla 'kaupunkilaisministeristä' ollaan tekemässä jonkin sortin 'viherpiipertäjää' ja samalla syömään hänen uskottavuuttaan. Metsästäjäinliiton keskustelupalstalla ainakaan Tanja ei näytä nauttivan suurta luottamusta. Mielenkiintoiseksi kuvion tietenkin tekee Keskustapuolueen sisäinen kädenvääntö maaseutua, metsästystä ja luonnonsuojelua koskevissa asioissa.

Muistuupa mieleeni MTK:n puheenjohtajan Esa Härmälän piikittelevä kysymys Tarja Haloselle presidentinvaalin tv-tentissä, miten Halosen kissan mahtaisi käydä suden jolkotellessa Kultarannan pihamailla. Kertonee paljon kyseisen etujärjestön asenteista petoasiassa.

Petoasioiden päätöksenteon siirtäminen ympäristöministeriön alaisuuteen toisi ainakin uuden tilanteen eteemme. Varsinkin nyt kun, EU on juuri tulleen tiedon mukaan uusinut kanteensa EY-tuomioistuimeen. Komissio katsoo Suomen myöntäneen liian kevein perustein kaatolupia susien tappamista varten. Suomi tulee antamaan vastineensa kanteeseen huhtikuun aikana. Voisi leiketellä ajatuksella, miten Suomen hallituksen toiminta muovautuisi, jos vastakkain olisi MMM:n ja ympäristöministeriön erillaiset kannat petoasiassa. Siinäpä hallitusyhteistyölle ongelma purtavaksi.