Hetken paluu vielä eiliseen Vattaja-tilaisuuteen. Tässäpä muutamia kuvia tilaisuudesta (pahoittelen paikoin huonoa laatua).

466879.jpg

Tästä dyyni-Life hankkeessa siis on kysymys. Oletuksena ja lähtökohtana on puolustusvoimien toimintojen pysyminen ja kehittäminen ampuma-alueella=NATURA-ALUEELLA. Hanke mahdollistaa alueen käytön tulevaisuudessakin. Sen kautta saadaan pestyä kasvot ja oikeutus toimia.

466880.jpg

Minä ihmettelen miten ylipäätään koko leirialue voi sijaita yllä esitetyllä alueella. Eikö kukaan näe tässä mitään ristiriitaa. Minä ainakin näen. Jos tallattavana on kyseinen arvokas alue ja jälki on alla olevan kuvan mukaista, tuntuu sopeuttaminen jotenkin oudolta. Alla oleva kuvassa näkyy ampumaleirin maalialue, joka on ristiinrastiin tallattu ajoneuvoilla ja useaan otteeseen kulopalojen tuhoama. Eilen meille kerrottiin, että ilmakuvassa näkyvät jäljet säilyvät luonnossa kymmeniä vuosia.

466881.jpg

Puolustusvoimien edustaja varoitteli ankarasti menemästä maalialueelle. Se on hengenvaarallista ja jopa rikollista. Miksihän? Eihän siellä vain ole ammuksia? Meille kerrottiin eilen, että tykillä ammuttu laukaus hajoaa palamalla ilmaan. No miksi tuo maalialue on sitten niin vaarallinen, ettei tutkijoita sinne päästetty?

Kuulimme myös, että puolustusvoimat kerää aina leirin päätyttyä hylsyt ym. materiaalin pois. Miten niitä voi sitten löytyä pitkin maastoa? Tai miksi tuo maalialue on sitten niin vaarallinen?

Tässä vielä kuva laatikosta, joka oli nähtävillä eilisessä tilaisuudessa. Itse omin silmin nähneenä tuota romua on pitkin ja poikin hietikkoja - ja paljon.

466878.jpg

Onhan se hyvä, että luonnon kulumisesta ollaan huolissaan ja natura-alueelle rakennetaan murskepintaisia teitä ja betonisia tuliasemia tykeille ja ohjusalustoille. Sillä suojellaan luontoa kulumiselta. Tai tuodaan lampaita ennallistamaan. Kovin ironiselta ja täysin hölmöläisten hommalta tuo kaikki vaiva kuitenkin tuntuu, kun joka leirillä kylvetään tonnikaupalla laatikossa näkyvää romua sinne samaan luontoon. Jos joku osaa tuon logiikan minulle järkevästi perustella, olen avoin muuttamaan kantaani. Perusteluja odotellessa...