Luonnontieteellinen keskusmuseo on avannut seurantasivun, minne kuka tahansa voi käydä ilmoittamassa löydettyään kuolleen tai sairastuneen eläimen. Tietoja kerätään osin myös lintuinfluessan seurantaa varten. Mikäli Suomesta todetaan H5N1-virukseen kuollut eläin, näkyy se myös seurantajärjestelmän kartassa. Tietoja pääset tutkimaan oikella palkissa olevasta Hatikka-linkistä.

Luonnossa on monia selittämättömiä asioita. Yksi on lintujen muutto.

Tutkiessani ajankohtaisia juttuja havaintopäiväkirjasivuilla löysin mielenkiintoisen sivuston. Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Sääksisäätiö ovat jo muutaman vuoden tutkineet sääksen muuttoa ja talvehtimista. Kohteena on ollut Mirjaksi ristitty sääksinaaras. Uuden sateliittitekniikan avulla tietoa onkin kertynyt jo runsaasti.

Mirja on jo aloittanut 7.3. käsittämättömän muuttonsa Afrikasta kohti pohjoista. Viimeisin paikannus on 23.3. jostain Libyan rajalta. Siihen mennessä Mirja oli matkannut 16 vuorokautta ja 2 584 km ja matka on vasta alussa.

Luonto on ihmeellinen. Mikä voima patistaa linnut liikeelle syksyin ja keväin? Mistä tieto mihin suuntaan matkata? Miten selittäisin?

Tietoa Mirjasta löytyy täältä.