Viime kirjoituksesta ehtikin kulua muutama päivä. Aika kuluu ulkona, kun valoisaa aikaa riittää. Eihän tuo kesä vielä ole oikeen tullut, vaikka toki kesäkuuta jo elellään. Kovin on koleita, sateisia ja tuulisiakin ilmat olleet pihamaalla puuhaillessa.

Omakotirakentajan hommat ovat jatkuneet räystäslautojen maalaamisella. Jospa tällä viikolla jo päästäisiin ne naulaamaan paikoilleen ja samalla voisi asentaa räystäskourut. Sitten olisikin aika pihalaattojen, ruokamullan ja nurmikon kylvön.

Pihalla puuhastellessa on voinut samalla seurailla pihalintujen toimia. Viime viikolla tapahtui selvä muutos pihapiirin linnustossa. Uusia lintuja on ilmaantunut tai ainakin ne olen vasta nyt huomannut. Harmaansävyisiä lintuja olen nähnyt useampiakin, mutta niiden tunnistaminen ei ole ollut kovinkaan helppoa. Onneksi onnistuin muutamia kuvaamaan ja siten tunnistamaan. Kuvassa oleva harmaasieppo on ollut pesän rakennuspuuhissa. Luultavasti se pesi viime kesänä talomme räystään alla. Toivottavasti ei ehdi pesimään nyt ennen kuin saamme räystäät umpeen. Harmaasiepon lisäksi olen tunnistanut pajulinnun ja tiltaltin.

       97107.jpg

Linnunpöntöihin saimme kuin saimmekin asukkaat. Toisessa pöntössä on talitiaisilla pesintä käynnissä. Toinen pönttö, jossa kirjosieppo kävi useaan otteeseen oli muutamia päiviä koskematta. Kirjosieppouros kyllä yritti kovin sinne kaveria saada, mutta tuloksetta. Jospa sisustus ei miellyttänyt naarasta. Viikonloppuna alkoi myös siihen pönttöön talitiainen rakentaa pesää. Nyt näyttää sitten siltä, että molemmissa on asukkaat. Hyvillä mielin voi todeta, että pönttöjen laittaminen oli tarpeen. Pikkasen huolettaa käpytikan tiivis asustelu pihapiirissä. Kerran olen jo sen ajanut pois koputtamasta reikää lintupönttöön. Alla olevan kuvan nappasin eilen.

97110.jpg

Eilen illalla kävin patikoimassa lähimetsässä. Mustikka kukkii, joskin ei kovin runsaana. Kuivilla rinteillä oli puolukassakin kukkia. Kosteiden rämeiden laidassa avoimilla paikoilla kukki myös lakka eli hilla eli lintti kuten täälläpäin tavataan sanoa. Lähellämme ei ole isoja avosoita, mutta hillaa voi löytää aukkojen reunoilta jopa ojitettujen soiden penkoilta. Pyöräillessäni takaisin hiekkatietä näin kurkipariskunnan uljaasti seisoskelevan vastakylvetyllä pellolla. Yllättävän lähelle pääsin niitä. Heti kotiin päästyäni palasin kamera mukana niitä kuvaamaan, vaan olivatpa ehtineet jo lähteä.

Taviokuurna epäili kommentissaan kimeästi veden yllä lentävää lintua rantasipiksi. Laitanpa nyt kuvan niin saatte kommentoida. Tässä ensin se kimittävä lintu, jota epäilen metsävikloksi. Näitä lintuja on näkynyt muutamia ja ne uskaltautuvat myös pihamaalle, vaikka ovatkin todella arkoja.

97118.jpg

Ja tässä alla on sitten omasta meilestäni rantasipi. Kuvaisin sitä veneestä. Todennäköisesti se tepastelee kuvassa pesänsä lähettyvillä. Sain rauhassa sitä kuvata, vaikka vene lipui pikkuhiljaa lähemmäs ja lähemmäs.

97119.jpg