Puolustusministeriö julkaisi tänään selonteon aiheena harjoitusalueiden käyttö kansainväliseen ja kaupalliseen toimitaan. Minua ei yllätä lainkaan se, että siinä mainitaan Vattajan käytön olevan mahdollista kansainväliseen ilmatorjuntajoukkojen harjoitustoimintaan. Toisaalla raportissa lukee näin:

"Merialueiden päällä oleva kansallinen ja kansainvälinen ilmatila soveltuu hyvin ilmavoimien sekä kansainvälisen että kansallisen lentoharjoitustoiminnan alueeksi ja siitä aiheutuu muulle yhteiskunnalle vähiten haittaa. Tämä ilmatila mahdollistaa myös yliääninopeudella toteutettavan lentoharjoitustoiminnan. Pohjanlahden ilmatila on Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueen läheisyydessä, ja nämä alueet ovat mitä todennäköisemmin yhteen liitettävissä, mikäli ilmavoimille luodaan kykyä ilmasta maahan toimintaan."

Kun joskus aiemmin maalailin uhkakuvia Vattajan tulevaisuuden näkymistä, tukee julkaistu selonteko näitä uhkakuvia täysin. Vattajan varalle on olemassa hyvin merkittäviä suunnitelmia, joista ei hiiskuta etukäteen ainakaan kansalaisille, joita nuo tulevaisuuden näkymät koskettavat. Nyt alkaa myös valjeta miksi puolustusvoimat tarvitsevat koko Vattajan itselleen. Pakkolunastamisen takana on koko ajan ollut suunnitelma tehdä Vattajasta kansainvälinen harjoitusalue. Sepä onkin oiva valttikortti koko Eurooppaakin ajatellen. Tulkaa meille vaan ampumaan ja harjoittelemaan.

Eniten koko selonteossa yllätti ympäristölainsäädäntöä koskeva osuus. Tekstin mukaan saa puolustustusvoima tehdä käytännössä mitä huvittaa. Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan on oltava lupa (ympäristölupa). Puolustusvoimia koskevasta poikkeuksesta on kuitenkin säädetty erikseen, että puolustusvoimien tilapäisiin lentopaikkoihin, satamiin, varastoihin, polttoaineen jakelupaikkoihin, ampuratoihin tai muihin vastaaviin tilapäisiin toimintoihin ei tarvita ympäristölupaa.

Lain mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä ilmoitus melua tai tärinää aiheuttavasta toiminnasta. Tästäkin on puolustusvoimat vapautettu erillissäädöksellä, jonka mukaan esimerkiksi sotaharjoituksista ei tämä ilmoittamisvelvollisuus koske.

Kaikki edellä mainittu ja vielä moni, moni muu seikka selittää puolustusvoimien vastuuttoman toiminnan Vattajalla. Kysessä on niin suuret kansaiväliset ympyrät, että Kääriäisen Seppokin on niissä kuvioissa pelinappula. Yhtälailla me täällä Vattajan läheisyydessä asuvat ja Vattajan luonnosta huolta kantavat olemme kuin hyttysen pissa meressä silloin, kun isot pojat kabineteissaan päätöksiään tekevät ja karttojaan piirtelevät. Kysyä vaan voi kuinka tämä kaikki on mahdollista? Eikö kukaan päättäjistä oikeasti halua ymmärtää missä Vattajan kohdalla mennään? 

Tässäpä muutama linkki:

Puolustusvoimien harjoitusalueiden käyttö kansainväliseen ja kaupalliseen toimintaan (pdf)

Suomelle ja Ruotsille yhteinen ilmasotaharjoitusalue? (Yle)

Suomi haluaisi Ruotsin kanssa pysyvän lentoharjoitusalueen (HS)