Sain muistini mukaan ensimmäisen haasteen (siis liittyy tähän blogimaailmaan, ei oikeuteen tms.) Mitä sinulla on päälläsi on haasteen aihe ja sen lähetti Taviokuurna.

Tehtävänanto: Kerron mitä minulla on päälläni, kun saan tämän haasteen. Tämän jälkeen valitsen seuraavat viisi ihmistä, jotka haastan tekemään saman perästä. Heidän tulee myös kirjoittaa nämä säännöt merkintäänsä. Linkitän haastamani ihmiset tämän merkinnän loppuun ja käyn ilmoittamassa heidän kommenttilaatikkoihinsa haasteesta ja tästä merkinnästä.

Päälläni on catmandoo-merkkinen alusasu, haltin kuorihousut, sininen fleece, urheilusukat ja vielä perinteisen villasukat. Tulin juuri metsästä. Hain eilisen suunnistuksen iltarastien rastit pois. Metsässä oli märkää, mutta muuten kaunis syksyinen ilma. Mustikoita, puolukoita ja sieniä löytyi vielä, vaikka kuinka paljon. Ensimmäiset lehtipuut tekevät jo ruskaa ja ensimmäisiä keltaisia lehtiä on jo maassa. Se on syksy nyt.

En kyllä oikein nyt tähän hätään tiedä kenelle tämän haasteen jatkaisin. Palataan siihen myöhemmin.

Taviokuurna esitti edellisen postuksen kommentissaan todella hyviä kysymyksiä. Siis valkoisenpaimenkoiran uudet rotuunottosäädökset ovat todella oudot. Niihin sisältyy jotain sellaista, mitä on hyvin vaikea käsittää maalaisjärjellä. Valkoinenpaimenkoira on rotuna hyvin keinotekoinen. Se perustuu vain ja ainoastaan valkoiseen väriin, jota jotkut saksanpaimenkoirat kantavat perimässään. Aikaisemmin nämä valkoiset pennut tapettiin säälimättä. Ja historian saatossa valkoinen väri merkittiin rotumääritelmään hylkäävänä virheenä, mille etenkin käyttöpuolella (poliisi, sotakoirat) löytyy joitain perustelujakin. Tosin Suomen oloissa talvella ei niinkään.

Lopunperin tässä lienee kyse ihmisen vallanhalusta, politiikasta ja syvimmältään turhamaisuudesta. Valkoisen värin ihannointi on menossa sairauteen asti. Sveitsi rodun kotimaana mainostaa sveitsiläistä laatua puhdas valkoinen periaatteella. Se on taitavasti ajanut kansainvälisen kattojärjestön tekemään nykyiset päätökset. Suurin uhka tälle "arjalaiselle" valkoiselle rodulle tulee USA:sta ja Englannista, joissa maissa ei tunnusteta valkoinenpaimenkoira-rotua, vaan valkoinen saksanpaimenkoira. Viimeisimmillä päätöksillä rotu suljettiin juuri näiltä koirilta, kun ne ennen voitiin suoraan rotuunottaa valkoisiksipaimenkoiriksi.

Suomessa on tällä hetkellä noin 600 rekisteröityä valkoistapaimenkoiraa. Rotu on pieni ja hyvin sisäsiittoinen. Lähes kaikki ovat toisilleen sukua. Genetiikkaa ja perinnöllisiä sairauksia tuntevat tahot ovat viime aikoina varoitelleet erityisesti pienistä populaatioista ja keinotekoisesti tehdyistä pienistä roduista. Niiden tulevaisuus ei nykytietämyksen mukaan ole ruusuinen.

Se, että valkoiset(saksan)paimenkoirat voivat saada vain valkoisia pentuja, on taannut valkoisten koirien säilymisen. Mutta se myös todennäköisesti tullee tuhoamaan tämän rodun. Ihan niinkuin Taviokuurna kysyy kannattaako valkoisestapaimenkoirasta vielä edes tehdä omaa rotua? Jos minulta kysytään, pitäisi kaikki saksanpaimenkoirille syntyvät valkoiset pennut rekisteröidä suoraan valkoisiksipaimenkoiriksi.