Kävin sitten kuulemassa mitä kerrottavaa tavallisille kansalaisille oli Vattajan dyyni-Life hankkeesta viranomaisilla ja tutkijoilla. Hämmentynein mielin ajelin kotiopäin. Kuten jo aikoja sitten aavistelinkin on hankkeen lähtökohta puolustusvoimien etujen ajaminen sekä armeijan Vattajalla olon varmistaminen. Tämä tuli kyllä selväksi illan tilaisuudessa. Sen myös ääneen lausui Metsähallituksen edustaja, tokaisten vielä lopuksi, että siksihän puolustusvoimat ovat hankkeessa mukana.

Tutkimus sinänsä on varmaankin vilpitön ja haluaa tuoda oikeasti esille luonnon kulumista. Kuitenkin perusongelmaan ei sitä kautta saada mitään uutta. Armeijan toiminta laajenee alueella tulevaisuudessa. Ainut rajoittava tekijä tuossa suhteessa tulee olemaan puolustusvoimien rahojen riittävyys. Tutkijoita ei myöskään päästetty maalialueelle, joten ehkäpä olennaisin osa jäi tutkimisen ulkopuolelle.

Tilaisuudessa sivuttiin monessa puheenvuorossa pakkolunastusta ja sen tarpeellisuutta. Mitään uutta ei tuohonkaan asiaan esille tullut. Parasta antia oli puolustusvoimia edustaneen majurin ponteva lausahdus, ettei kansainväisiä joukkoja tulevaisuudessa nähdä Vattajalla. Uskoo ken tahtoo.

Juopa puolustusvoimien ja paikallisten ihmisten välillä on ja syvenee, eikä sille ole ainakaan puolustusvoimien taholta aikomustakaan tehdä mitään. Kuten esille tuli, suorittaa puolustusvoimat sille kuuluvaa lakiin kirjoitettua tehtävää ja sen edessä ei paljoa muutaman mökkiläisen mielipiden paina.

Lopussa kuultiin osuvimmat analyysit tilanteesta. Armeijalla on hyvät strategian tekijät, kun ne saavat verhoiltua omat päämääränsä luonnonsuojeluhankkeksi ja vielä nostavat siihen EU-rahaa ( hankkeen budjetti on 1,8 milj euroa, josta osa toki puolustusvoimien omaa rahaa). Joku vielä ihmetteli miten hienolta kuulostaa, kun hankkeen suunnitelmissa on tehdä oikein uimaranta, eikö se ole ollut siellä jo iät ajat valmiina ja komea onkin. No voihan luonnon muovaaman hiekkarannan rakentamisenkin laittaa omiksi ansioiksi.

Yhä vaan minua käy sääliksi ne lampaat, vaikka kaikille vakuutettiin, että ne eivät ole ammuntojen kanssa siellä samaa aikaa. Toivottavasti ei, lammasparat.