Keskipohjanmaa-lehti 4.10.2006 kirjoittaa puolustusvoimien harjoitusalueista ja niiden käytöstä. Uutisessa kerrotaan lyhyesti puolustusvoimien harjoitusalueisiin liittyvän sellaisia käyttöpaineita, joista olisi kyllä tarpeen uutisoida laajemminkin. Kansainvälistyvässä Euroopassamme on monenlaisia tarpeita ja suunnitelmia maamme rajojen sisäpuolella olevien harjoitusalueiden käyttöön.

Vaarallisimmalta korvissani kuulostaa uutisessa mainittu käyttäjäjoukko - puolustus-, ilmailu- ja avaruusteollisuus, joka on jo tehnyt harjoitusalueilla testejä yhteistyössä puolustusvoimien kanssa. Alan yritysten omistuspohja voi kuulemma pian muuttua kansallisesta kansainväliseksi. Tunnetusti sotakoneteollisuudessa pyörii suunnattomat rahat. Rahan voimalla voi monen mieli muuttua yllättävänkin helposti kannattamaan testien lisäämistä maassamme.

Toinen uhkakuva muodostuu prikaatinkenraali Arto Rätyn kommentista, jossa hän mainitsee EU:n taisteluosastojen voivan tulevaisuudessa harjoitella myös Suomessa.
- Tähän saakka Saksa-Suomi-Hollanti taisteluosasto on harjoitellut Suomen ulkopuolella. Jossain vaiheessa Suomen ja eri maiden yhteiset taisteluosastot  voivat harjoitella myös Suomessa, Räty sanoo.

Niinpä niin. Olen jo useammankin kerran maininnut, että Vattajan korvaamaton luonto tulee olemaan ennen pitkää Naton sotajoukkojen harjoitusalueena. Meille kerrotaan vain osatotuuksia. Vattajan tarpeellisuutta harjoitusalueena perustellaan maamme puolustamisella. Tunnepitoisissa kirjoituksissa vedotaan sotiemme veteraaneihin ja meidän velvollisuuteen olla valmiina puolustamaan maatamme tarvittaessa. Tämän pienen uutisen rivien välistä voi kuitenkin lukea, että todellisuudessa Vattajan varalle on jossain salaisissa papereissa suurempia suunnitelmia. Näihin suunnitelmiin sopii hyvin alueen pakkolunastamiset ja piittaamattomuus luontoarvoista.