Todella yllätyin, kuinka nopeasti sain vastauksen eiliseen kysymykseeni Kälviän kunnan koiraverosta. Ja kuinka rehellisen vastauksen vielä sain. Hyvää asiakaspalvelua!

Koiraveron perimisestä aihetuneita kustannuksia on kuulemma vaikea eritellä, sillä veron laskutus tapahtuu muun laskutuksen tapaan. Arvioitu työpanos on toimistotyötä viiden työpäivän verran. Kunnissa taitaa nykyisin olla paljon vastaavia menoja, joista kukaan ei osaa kertoa kuinka suuria ne ovat. Kuitenkin rehellinen ja suora vastaus viisi työpäivää + yksi lehti-ilmoitus. Paljonko tuo olisi sitten rahassa? Ei liene paljon pieleen, jos arvioin reilut 1000 euroa. Nettotuloksi jää siten 3795 euroa, kun veron maksaneita koiria on tähän mennessä 136.

Sitten suora lainus saamastani postista.

Nettotuotto puolestaan on käytetty kunnan yleisten menojen
kattamiseen. Koiravero on normaalin veron luonteinen maksu, joka
tulee "kunnan yleiseen kassaan" eikä sitä kohdisteta mihinkään erityisesti.

Korostin itse tekstistä mielestäni olennaiset kohdat. Lain mukaan kunnalla on oikeus periä tämä vero ja käyttää koiranomistajilta perittävät rahat, kuten se parhaaksi näkee. Vastauksesta on myös ymmärrettävä, ettei Kälviän kunnalla siis ole koirista mitään kuluja (!). Koiravero on jäänne niiltä ajoita, jolloin rabies riehui koirien keskuudessa. Tuo ongelma vaati yhteiskunnan puuttumista tilanteeseen. Vero oli tuolloin oikeutettu ja hyvä keino saada ongelma kuriin.

Nykyisin vero kerätään kattamaan kunnan yleisiä menoja, eikä sitä kohdisteta mihinkään erityisesti. Mielestäni kyseessä on mielivaltainen ja röyhkeä tapa rangaista maksulla koiranomistajia osallistumaan muita suuremmalla taloudellisella panoksella yleisten teiden hoitoon, sosiaali- ja terveys- tai vaikkapa opetustoimen hoitamisesta aiheutuneisiin kuluihin.

Maksu sinänsä (35 euroa) ei ole koiranomistajan vuosikuluissa merkittävä. Joka koiran hankkii, joutuu varautumaan moninkertaisiin kuluihin. Tuskin siis kenenkään kohdalla vero olisi taloudellinen kynnyskysymys. Maksaisin hyvillä mielin tuon veron, jos koiran (tai eläinten) omistajat saisivat kunnalta verolle vastinetta. Taidankin hoitaa osuuteni siten, että lahjoitan eläinsuojelutyöhön tuon vuotuisen 35 euroa koiraveron sijasta. Näillä näkymin Tiitua ei tulla ilmoittamaan Kälviän kunnan verorekisteriin. Jos joku asiaa tulee kysymään nousee Kälviän kunnassa sellainen koiraverokeskustelu, että kunnanisät ja-äidit osaa kuvitellakaan.