Kerronpa vähän pihapiirimme pääskysten pensinnästä, jota tuli seurattua päivittäin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ensimmäiset haarapääskyt ilmestyivät pihapiiriimme 19. toukokuuta. Sääkirjani kertoo koko toukokuun olleen koleaa. Liekö tämä syynä, että pesänrakennus alkoi vasta kesäkuun puolivälissä.

 

182624.jpg

 

182625.jpg

 

Pesänrakennukseen liittyi luonnon esittämää surullista draamaa. Harmaasieppo oli ehtinyt tehdä huolimattoman näköisesti kyhätyn pesänsä ennen pääskysiä autotallin välikatolle. Oheisesta kuvasta voi tunnistaa harmaasiepon hautomassa pesässään (kuva otettu torstaina 15.6.). Pesää ei ollut enää seuraavana päivänä paikoillaan. Kuinka pesä ja munat olivat, pudonneet on mysteeri. Kuulin, että pääskyset voivat toimia julmasti muita lajeja kohtaan esim. valtaamalla näiden pesäpaikat itselleen. Liekö ne pudottaneet harmaasiepon pesän?

 

182622.jpg

 

Yllä oleva kuva on otettu 24.6., jolloin pesä alkaa jo olla valmis. Hauska yksityiskohta on pesässä näkyvä tumma raita. Sen selittää omat pihatyömme. Kun pääskyset aloittivat pesän rakentamisen, oli pihaamme tuotu täytemaata, joka oli savea. Tummempi yläosa on puolestaan tehty ruokamullasta, jota tuotiin pihaamme kasa hieman myöhemmin. Mielenkiintoista oli myös pesän paikan valinta. Pääskyset tekivät useampaan kattotuoliin pesän alun. Liekö tämä tarkoituskin vai menivätkö ne laskuissa sekaisin, että mikäs kattotuoli on se oikea.

 

Pääskyset tottuvat ihmisten toimiin varsin hyvin. Vaikka puuhaili autokatoksessa, ne lentää sujahtivat pään ohitse välikatolle vain puolen metrin päästä.

 

En osaa sanoa, milloin emo on muninut munat pesään. Hautominen kestää lintukirjan mukaan noin 15 vrk.

 

182629.jpg

 

Tässä on ensimmäisiä kuvia (kuva otettu 1.8.) pesän reunalla nököttävistä poikasista. Kaikkiaan niitä oli viisi.

 

Vanhempien työ oli melkoista, kun ne kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja lyhyen ajan sisällä lensivät viemään ruokaa poikasilleen. Vanhemmat saattoivat olla välillä pitkiäkin toveja poissa, jolloin poikaset nukkuivat rauhallisina pesässään. Seurasin ruokintaa useasti ja yritin saada selville, miten vanhemmat ruokaa jakavat. Harvoin ne antoivat ruokaa yhdelle ja samalle poikaselle vaan vaihtelivat selvästi järjestystä. Poikasista yksi oli selvästi muita isompi ja vahvempi, ja yksi taas puolestaan selvästi porukan pienin.

 

182630.jpg

 

Ennen lentämistä poikaset kiikkuivat pesän reunalla oikoen siipiään. Pesä tuntui olevan kovinkin ahdas, kun useampi voimisteli samaan aikaan pesän reunalla.

 

182631.jpg

 

Kuvassa pari poikasta on jo lentänyt pesästä välikaton lautojen päälle. Ne pitivät kovaa ääntä harjoitellessaan lentotaitojaan välikatolla. Huomasin vanhempien hätistelevän innokkaat poikaset tuon tuosta takaisin pesän lähettyville. Mahtoiko se johtua siitä, että yksi poikasista oli selvästi muita jäljessä ja vanhemmat pyrkivät pitämään koko pesueen kasassa. Se pieni lähtikin pesästä vasta muutamia päiviä muiden jälkeen.

 

182632.jpg

 

 

Läheisen pellon reunaan kokoontui viikolla 32 kymmeniä pääskysiä. Poikaset erotti aikuisista puuttuvista pyrstösulista. Kun aikuisilla on selvästi havaittava "haara", ei poikasilla sitä ole. Ne lentelivät ristiin rastiin ilmassa ja visersivät sähkölangoilla äänekkäästi. Suuri osa niistä lähti muuttomatkalle elokuun puolivälin jälkeen. Vielä viime viikolla (vko 36) lenteli yksittäisiä yksilöitä pihamme yllä. Tänään niitä ei enää ole, vaan ne kaikki lienee alkaneet matkansa. Ehkäpä siellä jossain mukana on autotallissamme syntyneet ja varttuneet poikasetkin. On hämmentävää ajatella, että ne ovat matkalla kohti Egyptiä. Moni ei sinne asti pääse vaan raskas muuttomatka vie veronsa. Ihmisen järki ei riitä ymmärtämään miten ne tietävät minne lähteä ja milloin.

 

Pitkän talven jälkeen, kun kevät koittaa odotamme teitä takaisin. Tulkaa ja tuokaa kesä tullessanne.