Palaanpa vielä Kuhmoisissa maaliskuussa tapahtuneeseen suden tappamiseen. Kyseisestä sudenkaadosta on tehty tutkintapyyntö maa- ja metsätalousministeriölle.

Kuhmoisissa oli lupa suden ampumiseen. Luvan saaminen edellyttää myös lupaehtojen noudattamista. Se tarkoittaa, että pyynti voidaan kohdistaa suteen, joka luvan antamisen jälkeen on käynyt luvanhakijan esittämällä kartalla rajatulla alueella talojen pihapiireissä, ja suden on oltava jäljitettävissä välittömästi kyseisesten käyntien jälkeen.

Tuotapa tuota olen hiljaa kysynyt itsekseni. Kuinka jahtitilanteessa, jossa metsänreunasta ryntää pellolle kolmen suden ryhmä, ampuja voi varmistua kyseessä olevan juuri oikea yksilö. Itsekin jonkun verran ampumisesta perillä olevana väitän, että huonosti. En halua mitenkään aliarvioidan metsästäjien taitoa, mutta jos lupaan liittyy ehtoja, täytyy niiden noudattaminen varmistaa.

Suomesta puuttuu viranomaistaho, joka kykenisi asiaa puolueettomasti ja asiantuntemuksella hoitamaan. Mieleen hiipii kuva susijahdista, jossa ammutaan ensimmäinen yksilö, joka tähtäimiin osuu. Liipasimen painamisen jälkeen voidaan sitten yrittää tarkistaa ammuttiinko susi, jolle lupa saatiin. Jos ei, niin eikun uusi lupa vireille.