Oli pakko kirjoittaa tämä mielipidekirjoitus tänne niidenkin luettavaksi, joille Keskipohjanmaa-lehti ei ilmesty. Lukekaa ja ihmetelkää.

KP-lehti 19.9.2006

Suurpedot turvallisuusviranomaisille

Suurpetojen aiheuttamat ongelmat ovat voimakkaasti korostuneet eri osissa maata viime aikoina. Sudet ovat muodostuneet todelliseksi riesaksi ja raatelujen myötä mm. Keuruun Asunnalla Vehkomäen lammastilalla. Vaarallisia läheltä piti tilanteita on ollut myös ihmisen ja karhun välillä jo liian useita. Todellista tilannetta voi pitää hälyyttävänä.

Suurpedot ovat kiistaton vaara maastossa. Asia on selkeästi turvallisuuskysymys. Siksi petopolitiikka tulisi siirtää turvallisuudesta vastaavalle sisäasianministeriölle ja turvallisuusviranomaisten vastuulle. Suomen perustuslaki takaa ihmisten turvallisuuden ja muut lait takaavat myös oikeudet elinkeinoihin. Nyt nämä oikeudet on unohdettu.

Susiaitojen rakentaminen on todellisuudessa hölmöläisten hommaa, jota en työnä väheksy, mutta pedot siirtyvät aikansa aitausta ja pihoja kierreltyään naapurien pihoihin ja muiden vaivaksi. Petojen suojelu ei voi koskaan toteutua Suomessa nyt harjoitetulla tavalla. Korpiseudullakin on koteja, lapsiperheitä ja vanhuksia. Nykypolitiikka sumeilematta siirtää pedot näiden vaivaksi ja vaaraksi. Luonnon ystävät, marjastajat ja kalastajat kaikkoavat yhä enenpi luonnosta. Mikä pahinta, lapset ja nuoret vieraantuvat luonnosta ja metsistä, joista heidän aikanaan tulisi ottaa vastuu.

Pedot ovat myös työsuojelullinen ongelma. Vaikka vaarallisesta pedon kohtaamisesta olisikin fyysisesti selvitty, on tapauksia, joissa henkiset vammat ovat merkinneet työkyvyttömyyttä. Monet metsästys- ja kotikoirat ovat menneet petojen suihin. Milloin on lapsen vuoro pihapiirin hiekkalaatikolla? Pedot kiertelevät liian monia kotien ja vapaa-ajan asuntojen pihapiirejä. Asia kuuluu turvallisuusviranomaisille ja lakeja jo nyt tulkittava tästä lähtökohdasta. Turvallisuuden on oltavaensisijaista kaikkialla, myös luonnossa ja metsissä, missä ei ole liikenteen ja kaupunkien vaaroja. Petovaaralla ja -pelolla ei saa rikkoa luonnonrauhaa.

Lauri Oinonen
kansanedustaja (kesk.)
Keuruu

 

Edellistä lukiessani ihmettelen, millä edellytyksillä voi toimia kansanedustajana. Kirjoituksessa on niin paljon kohtia, mihin voisi puuttua, ettei mitään rajaa. Tyydyn kommentoimaan vain viimeisiä sanoja. Ilmeisesti Laurin luontokäsitys poikkeaa täysin omastani. Minä käsitän kaikkien lajien kuuluvan yhtälailla luontoon. Laurin mielestä pedot eivät sinne kuulu, koska ne häiritsevät luonnonrauhaa.

Itkis, jos auttas.