Suomen luonnonsuojeluliitto on kommentoinut Vattajan tilannetta. Puheenjohtaja Heikki Susiluoma sanoo varsin suoraan mielipiteensä eilisessä Keskipohjanmaa-lehdessä:

"- Mikäli puolustusvoimat ei voi mukauttaa toimintaansa Vattajalla luonnon arvojen mukaisesti, sen tulee lähteä pois alueelta."

"- Tilanne Vattajalla on sillä tavalla huolestuttava, että liitonkin on nyt aktivoiduttava."

Hieman kyynisesti totean, että oli aikakin. Keskipohjanmaa-lehden mielipidesivuilla saa lukea lähes päivittäin ihmisten kommentteja ja ihmettelyä armeijan mielivallasta. Hienoa, jos tilanne viimeinkin ylittäisi valtakunnallisen kynnyksen. Paikallisten ihmisten keinot tuntuvat kovin riittämättömiltä taistella valtiota vastaan.

Eilinen lehti uutisoi myös armeijan virallisesti kommentoimista pikkupoksahduksista, joista syttyi ampuma-alueelle uhkaava tulipalo. Viranomaisten salailun ja ihmeellisen tietämättömyyden jälkeen paljastui viimein, että tulipalon aiheutti vanhojen sodanaikaisten räjähteiden tuhoaminen. Tuhottu määrä oli noin 100 kiloa TNT:tä. Uutisessa kerrotaan, että panssarivaunun pysäyttämiseen käytettävä telamiina sisältää 9,5 kg samaa ainetta. Räjähdys oli siis kymmenkertainen. Ei ole todellakaan ihme, jos maa tärähteli tavallista enemmän. Huolestuttavinta oli se, ettei alueella olleet ihmiset voineet mistään tietää meneillään olevista räjähdyksistä. Kuvaa varsin hyvin armeijan suhtautumista paikallisiin ihmisiin ja heidän arkipäivän elämäänsä. Vattaja ja sen pauke ovat läsnä koko ajan.

Semmoisia 'pikkupoksahduksia'. Jännityksellä tässä odotellaan, että millaisiahan ne todelliset pamaukset ovat armeijan mielestä.