Tämän päivän Keskipohjanmaa-lehti uutisoi etusivullaan Vattajanniemellä eilen illalla syttyneestä tulipalosta. Tilannetta kuvataan uhkaavaksi.

"Palo levisi nopeasti kuivassa maastossa, mutta palokunta ei voinut mennä sammutustöihin, koska maalialueella on vaarallisia räjähtämättömiä ammuksia."

"- Kuulin pikkupoksahduksia, kun ammukset räjähtelivät tulipaloalueella. Kun alueelle on runsaat 40 vuotta ammuttu räjähteitä, kyllähän siellä riittää tavaraa, vapaapalokuntalainen Kari Saariaho sanoo tähyillessään horisontissa nousevaa savua."

Tulipalon kautta paljastuu todellisuus Vattajanniemen käyttömahdollisuuksista tulevaisuudessa. Kuinka kukaan voi rehellisesti kuvitella aluetta käytettävän virkistyskäyttöön esim. retkeilyyn. Puolustusvoimat antaa ymmärtää, että ammuntojen väliin jää aikoja, jolloin jokamiehenoikeudella voi Vattajan kauniilla hietikoilla retkeillä. Voiko?

Me ihmettelemme Venäjän metsäpalojen sammuttamisen hitautta, kun rajan takaa pukkaa savua. Mitenkähän mahtaisi olla, jos Vattajan alueella syttyisi todellinen suurpalo? Taitaisi mennä Natura-alueet kerralla sileiksi, kun sammutusaluelle ei olisi menemistä.