Viime yö oli pakkasyö ja kylmenee vielä. Onneksi mustikka ei vielä ole täydessä kukassa muualla kuin parhaimmilla lämpimillä paikoilla. Varjossa puiden suojassa se ei ole kukkaan ehtinyt. Ehkäpä pakkanen ei vielä suuria tuhoja saa aikaan.

Vanhan kansan viisauksia esim. säästä, maanviljelystä, kylvämisestä ei enää juurikaan kuule. Harmi. Onhan niitä toki tallennettuna kirjoihin, mutta ei niitä arkikielessä ihmisten puheissa käytetä. Nuoriso tuskin tietää edes mistä on kysymys. Muistan edesmenneen tutani (äitini isä) käyttäneen paljokin erilaisia sanontoja juuri säästä. Tässäpä yksi "Pikkukesä ennen Erkin päivää on pahasta". Lienee tarkoittanut jotain sellaista, että oikea kesä alkaa vasta 18.5. olevan Erkin päivän jälkeen. Jos luonto tai viljelijä kiirehtii aikaisin tulevien lämpimien säiden kanssa, voi kevät kääntyä vielä talvea kohden ja huonosti käy. Näin näyttää juuri nyt olevan laita. Harmi, etten kirjannut aikanaan tutan sanontoja minnekään ylös.

Omakotirakentajana on pihatöiden kanssa urakka menossa parhaillaan. Viime syksynä saatiin pihalle ajetut täytemaat tasattua painumaan talven ajaksi. Ylättävän paljon painaumia pihalle tulikin. Varsinkin likakaivon ja siihen liittyvän imeytyskentän ympäriltä maa on melkoisesti painunut.

Olemme keränneet isompia kiviä pihalta pois, tasailleet koloja, tehneet sokkelin ympärille kivistä kaukaloa, pengertäneet tontilla olevia korkeuseroja, suunnitelleet pihalaatoitusta ja terassiakin on jo aloiteltu. Pari omenapuutakin odottaa istuttamista. Kasvimaan laittaminen saa jäädä ensi kesään, samoin laituri, rantasaunasta puhumattakaan. Puuvaja on pakko tehdä, että saa talven polttopuille suojan.

Eipä tartte pohdiskella kuinka aikansa käyttäisin...