Keskipohjanmaa-lehti 26.11.2006

Hylsynkeruun tilinpäätös

Syksyllä 2005 Ylen alueellisessa tv-uutislähetyksessä puolustusvoimien edustaja, majuri Pigg antoi tylyn tuomion hylsyjenkeruulle ampuma-alueelta R6. Hän syytti aktivisteja edesvastuuttomuudesta. Hänen mukaansa alueella saattaa tulla vastaan räjähtämättömiä ammuksia. Lisäksi hän vakuutti, että hylsyt siivotaan vaikka armeijan talkoilla.

Olen nyt yli vuoden toivorikkaana seurannut noiden talkoiden toteutumista, mutta mitään ei ole tapahtunut. Päinvastoin käydessäni 18.11. ko alueella, sinne oli ilmestynyt runsaasti järeämpien aseiden hylsyjä sekä uutuuttaan kiilteleviä rynnäkkökiväärin hylsyjä.

En ole tähän mennessä pitänyt armeijaa niin edesvastuuttomana, että se sallisi liikkumisen jokamiehen oikeuksilla alueella, jossa voi olla räjähtämättöimiä ammuksia. Armeijan maankäyttösuunnitelmaan tarkoin tutustumalla huomaa, että alueelle on suunnitteilla kaupunkisodankäynnin harjoituspaikka, joten turhaahan tuo siivoaminen taitaa ollakin.

Tilinpäätöksestä käynee, että armeija saatiin tunnustamaan edes vastuunsa hylsyistä. Jäävuoren huipustahan tässä on kysymys. Huomattavasti suurempia ongelmia ovat varsinaisen maalialueen raskasmeltalli- ja räjähdeainemäärät, jotka aikanaan tulevat saastuttamaan pohjavedet ja aiheuttavat monenmoista muuta haittaa.

Samalla Vattaja-käynnilläni poikkesin vuonna 2004 harjujen suojelualueelle rakennetulla "ajoneuvosuojalle". Samainen puolustusvoimien edustaja lupasi tuolloin yksityishenkilön valitettua moisesta "luononsuojeluteosta", että kohde maisemoidaan kunnolla. Kohde on edelleen samassa kunnossa, kuin esiintyy vattaja.com-sivulla netissä eli varsinainen torahammas upeassa harjumaisemassa.

On siinä meillä Natura-alue. Mutta kylläpä tulevat sukupolvet itkevät ja siivoavat.

Jokamies
Ylivieska


Jälleen yksi ajatuksia herättävä mielipidekirjoitus. Vattajasta luodaan mielikuvaa, että se olisi jokamiehen virkistyskäytössä. Onhan alueella käynissä jopa EU-hanke. Kuten kirjoituksen kommenteista voi päätellä jokamies on kaikkea muuta kuin toivottu vieras alueelle. Niin niinä harvoina päivinä kuin se on yleensäkään mahdollista. Eipä ole kiirettä armeija pitänyt lupaamissaan toimissa.