Koulutetaanko koiraa isännän mukaan vai isäntää koiran mukaan? Tehdäänkö koirasta koulutuksella emännän näköinen vai emännästä koiran? Entäpä miten jalostus tähän kuvioon sopii?

Koiraa hankkiessa pohditaan toivottavasti tarkkaan millainen koiran ominaisuuksiltaan tulisi olla. Sitä pohdintaa teen juuri itse parhaillaan. Harmikseni olen huomannut, että tärkeitä päätöksiä tehdään puolestani siinä vaiheessa, jossa tulevien pentujen isä ja emä valitaan. Rodusta riippumatta on erilaisia käsityksiä siitä, millainen rodun tulisi olla. Pentuja tekevä kasvattaja on vastuussa siitä, millaisia koiria hän jalostukseen käyttää. Riittääkö perusteeksi vain se, että koira on kaunis?

Jalostustietoja lukiessani törmäsin ihmeekseni varsin usein esim. seuraaviin outoihin ilmiöihin. Koira joka ei omista läheskään terveitä lonkkia taikka kyynärpäitä, voidaan hyvin käyttää emänä, jos se on menestynyt hyvin näyttelyssä. On myös paljon rotuja, joiden yksilöistä ei lonkkakuvata kuin pieni osa. Jos ja kun perinnöllisiä sairauksia tiedetään olevan, miksi ihmeessä Kennelliitto tai rotujärjestöt eivät kyseisiin ongelmiin puutu?

Joitakin rotuja on pyritty jalostamaan pyrkimällä yhdistämään kilpailutoiminnassa (käyttöpuolella) hyvin menestyneitä koiria ja sukuja. Itse olen ymmärtänyt, että hyvin kokeissa menestyvän koiran kouluttamiseen tarvitaan ohjaaja. Eikö silloin ole kysymys myös koiran oikeasta kouluttamisesta yhtälailla kuin sen perimästä. Huonosti menestyvä terveempi (ehkä rotuaan paremmin edustava) koira ei omaa näin mahdollisuuksia jatkaa ominaisuuksiaan. Aika outoa minusta.

Kun tässä pohdin millaisen koiran tahtoisin, tulee pakostakin mieleen koko jalostustoiminnan mielettömyys. Pakostakin alkaa kallistua siihen suuntaan, että pieni vähän jalostettu rotu voisi olla turvallisin. Se voisi olla vielä suojassa pitkältä jalostustyöltä.

Se kuka on sitten sovelias ja oikea henkilö ottamaan koiran onkin vielä vaikeampi kysymys. Millaiseen toimintaan valitsemasi rodun kanssa olet ryhtymässä? Osaatko valita sellaisen rodun, jonka ominaisuudet tunnet tai tiedät? Kuinka voit olla siitä varma, että valitsemasi pentu vastaa haluamiasi ominaisuuksia? Jo edellisessä postissani viittasin Rommi koiran surulliseen tarinaan. Jalostuksella on ratkaiseva merkitys, ettei Rommin kaltaisia surullisia tarinoita tulisi lisää. Tärkeä merkitys on myös minulla uutta koiraa harkitsevalla, millaisia vaatimuksia asetan pentuja tekevälle kasvattajalle. Olenko valmis toimimaan kaikissa asioissa vastuullisesti myös tulevaisuutta ajatellen esim. kuvauttamaan lonkat, kyynärpäät, vaikka hankin vain 'kotikoiran'.