Kuhmoinen-Längelmäki akselilla lienee syytä juhliin. Yksi susi saatiin ammuttua. Muuten niin hienon ja kauniin päivän päätteeksi uutislähetyksen kuvat hangelle ammutusta nuoresta urossudesta olivat todella surullista katseltavaa.

Sen tutkimustiedon mukaan, mitä tiedämme, susi metsästää laumassa. Se on taitava toimimaan ryhmässä ja käyttää sitä hyväkseen saalistaessaan. Lauma on myös perusedellytys sudelle ravinnon hakkimiseen. Yksittäisen suden ampuminen laumasta huonontaa suden mahdollisuuksia hankkia ravintonsa luonnosta. Mahdollista on, että nyt kaadetun suden jäljelle jäänyt lauma hankkii entistä useammin ruokansa koirista ja karjasta, koska ihminen sen siihen omilla toimillaan pakottaa.

Luonnontutkija Henry Moore lausui jo 1600-luvulla vapaasti mukaellen näin: "On pelkkää ylimielisyyttä ja tietämättömyyttä uskotella, että kaikki asiat on jollakin tavalla tehty ihmistä varten, ja ettei niitä sen vuoksi ole lainkaan tehty niitä itseään varten."

Tuota tietämättömyyttä saamme olla todistamassa jälleen katsellessamme uutiskuvia ammutun suden vieressä poseeraavasta metsästäjästä. Sankarista, joka yhteiskunnan antamalla valtuutuksella ottaa itselleen vallan suden tappamiseen, koska susi kuten kaikki muukin luonto on vain ihmistä varten.

Sydämeni on raskas ja murheellinen.