Kirjoitin viime keväänä otsikolla Viimeinen suvivirsi, erään pienen kyläkoulun lakkauttamisesta.

Tämän päivän Keskipohjanmaa kertoo Vaasan hallinto-oikeuden kumonneen  naapurikuntamme  Lohtajan kunnanvaltuuston tekemän Alaviirteen kyläkoulua koskevan lakkauttamispäätöksen. Hallinto-oikeus hyväksyi koulupiirin asukkaiden tekemän valituksen sillä perusteella, ettei kuntalaisilla ollut riittävästi mahdollisuuksia vaikuttaa asian käsittelyyn. Näin koulun lakkauttamisen käsittely alkaa uudelleen alusta.

Kunnanjohtajan kommetti päivän lehdessä on, ettei hallinto-oikeuden  päätös vaikuta mitenkään koulun lakkauttamisen vaan asian käsittelyä kiirehditään kevään aikana. Tavoitteena on edelleen lakkauttaa koulu elokuun alussa.

Asianosaisilta kuulin eilen, että kunnan hallintomenettely kouluasiassa muutenkaan kestä kaikilta osin tiukkaa tarkastelua. Samassa kahvipöytäkeskustelussa tuli esiin myös muita kunnan päätöksenteon kiemuroita. Yksi niistä oli yllättävää kyllä Vattaja. Lohtajan kunnan asukkailla tuntuu olevan sellaistakin käsitystä Vattajasta, että kunnan johtavat viranhaltijat ovat toimineet myös Vattaja-asiassa kuulematta kuntalaisia.

Tämä saa minut surulliselle mielelle olkoonkin vain toisen tai kolmannen käden tietoa. Toisaalta laskemalla asioita yhteen voi sivustaseuraaja hyvinkin muodostaa mielikuvan, jossa kunnan johtoa on viety Vattaja-asiassa puolustusvoimien toimesta kuten kaikkia muitakin kansalaisia. Helppo tuollaisessa tilanteessa on Kääriäisenkin puhua sopuratkaisusta, jos kabineteissa kuntaa edustavat virkamiehet toimivat vastoin kuntalaisten mielipidettä. Saatan olla täysin väärässä, mutta en voi mitään, että tuollaisia mielikuvia päähäni nousee.

Päivän lehdessä on myös Jouko Nissilän hyvä mielipidekirjoitus "Vattaja-paketista valitettava". Koulun lakkauttamispäätöksen kumoaminen voisi antaa uskoa kansalaisen vaikuttamismahdolisuuksiin. En kuitenkaan ole kovinkaan optimistinen. Kääriäisen Vattaja-politiikka on ollut taitavaa ja ovelaa.

Lähetinpä aikani kuluksi kiperän kysymyksen yhdelle alueemme Keskustavaikuttajista kertoen samalla kantani puolueen toimintaan Vattajan tiimoilta. Vastauksessaan tämä henkilö tuomitsi Kääriäisen toiminnan ja kertoi toivovansa asioita hoitamaan uusia parempia henkilöitä (viitaten ehkäpä tuleviin vaaleihin ja itseensä). Vastaus sisältää selvän vihjeen tulevasta. Uudet vaalit, uusi hallitus ja uusi puolustusministeri ottavat tehtävänsä vastaan ilman vastuuta edellisten tekemisistä. Vattajan pakkolunastus on helppo laittaa edellisen hallituksen nimiin ja voivotella, ettei tehdylle päätökselle enää mitään voi.

Kaikesta huolimatta yhdyn Jouko Nissilän kirjoituksen lopun ajatuksiin.

"Kaikesta huolimatta uskon, että jonain päivänä Vattaja on vapaa, oikeushan aina lopulta voittaa. Tapahtuuko vapautus ennen vai jälkeen pohjaveden puhdistuspumppausten käynnistymisen, jää tulevien sukupolvien nähtäväksi.
...
Joka tapauksessa tuosta päätöksestä täytyy valittaa, niin vastenmielistä kuin se onkin, jääpähän ainakin aikakirjoihin millä puolella aitaa seison."