"EU:n kiristyvät hygieniasäädökset uhkaavat romahduttaa kala- ja lihakukkojen teon. Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteilla asetusmuutos, jossa tuoreet kukot olisi myytävä päivässä, minkä jälkeen ne olisi heitettävä roskiin. Leipomoyrittäjät pelkäävät lyhyen myyntiajan romahduttavan tilaukset. Lisäksi moni pieni leipomo aikoo lopettaa kukkojen teon, sillä raakaa kalaa ja lihaa käsittelevien leipomoiden olisi investoitava muun muassa säilytys- ja käsittelytiloihin." Lisää aiheesta >>

Kalakukkohan on rekisteröity vuonna 2002 Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Jotta ylipäätään tuollainen nimitys voidaan saada vaatii se seikkaperäisen selvityksen, ja monimutkaisen anomisen kautta tulee lopulta mahdolliseksi. Jostain löysin tiedon, että kalakukko on tunnettu jo 1500-luvulla. Ymmärrykseni mukaan se on ollut tapa säilöä eväsruoka matkaan esim. metsätöihin lähteville miehille.

Jotenkin kovin nurinkurista, että jo aikojen alussa on ihmiset pysyneet hengissä kalakukko eväänä, mutta nyt sitten se pitäisi syödä samana päivänä. Ja jos ei syö heittää sitten roskiin. Meillä tehdään kalakukkoa tuon tuosta, kun paremmalla puoliskolla on savolaisuutensa kautta verenperintönä taito tehdä niitä. Parhaimmillaan kukko on tietenkin heti lämpinä, kun voi vielä sulaa rukiiselle kuorelle.

Olen myös oppinut, miten kukkoa pitää syödä. Savolaiset ovat tarkkoja tämän asian kanssa. Kukko on ehdottomasti avattava leikkaamalla se päältä auki ja sitten kaivamalla kalaa sieltä sitältä. Kukon pohja syödään viimeisenä. Yleensä meillä se on noin pari kolme päivää kukon leipomisen jälkeen.

Voin vain kuvitella miten savolaiset EU:n suunnitelmiin suhtautuvat. Tämä on taas niitä tyypillisiä päätöksiä, joissa päätöksiä tekevillä ei ole hajuakaan siitä mitä ovat päättämässä.

Kalakukon Naatintaohje