Karhuasiantuntija Toivo Heinonen kertoo uusimmassa Keskipohjanmaa-lehdessä karhukannan vahvistuneen selvästi alueellamme. Siitä kertovat myös muut päivän uutiset. Halsualla ja Nivalassa ovat lenkkeilijät sattuneet vastakkain karhujen kanssa. Molemmat lenkkeilijät suhtautuivat tilanteeseen kunnoittavan asiallisesti. Myös asian uutisointi oli kiihkotonta eikä mitään petovihaa lietsottu.

Päivän pääkirjoitus sen sijaan oli hämmästyttävän asenteellinen. Arto Hietalahti vertaa tilannettamme Keski-Pohjanmaalla Saksassa ammuttuun Bruno-karhuun tavalla, joka saa vihani kiehahtamaan.

Tarkoittaako Arto Hietalahti pääkirjoituksen loppukappaleessa sitä, että pelkkä uhkatilanne antaa meille oikeutuksen toimia kuten Brunon kohdalla Saksassa. Järkyttävää, mikäli niin on! Eikö ole itsestään selvää, että ihminen ja petoeläin voivat kohdata, jos petoja halutaan maamme metsissä yleensäkään pitää. Arto Hietalahti ilmeisesti on valmis hyväksymään kohtuullisen petokannan vain siinä tapauksessa, etteivät karhu ja ihminen tai hänen eläimensä koskaan kohtaisi. Tuollaisella ajatuksella kohtuullinen petokanta on sama kuin nolla. Säälittävää asenteellisuutta Arto!

Pitkään ajatuksissani muhinut toiminta asenteidemme muokkaamiseksi hyväksymään petojen olemassaolo luonnossamme sai päivän pääkirjoituksesta roimasti uutta tuulta purjeisiin. Tiedän myös etten ole tässä asiassa liikkeellä yksin. Terveisiä vaan teille samoin ajattelevat ystäväni.