Pitääpä tähän minunkin sanottavani sanoa. (Pitääkö?)

Tunturisuden keskustelufoorumissa oli siteerattu metsästäjäliiton puheenjohtaja Esko Eelan sanomisia nelosen uutisissa 1.3.2006. Hänen lasuntojensa perusteella metsästäjät ovat valmiita torjumaan lintuinfluenssan ampumalla vesilinnut tarpeen mukaan. Jopa joutsenet (!). Ilman sarvia ja hampaita voi heti alkuunsa todeta metsästäjien tässä tapauksessa olevan melkoisen tarkkanäköistä porukkaa, jos erottaa lennosta virusta kantavan yksilön terveestä. Ai niin, enpä ajatellutkaan, että tarkoitus onkin ampua kaikki, niin sairaat kuin terveetkin yksilöt. Anteeksi tyhmyyteni.

Me asumme järven rannassa, jossa parhaimmillaan on muuttomatkallaan levännyt yli sata joutsenta. Eipä kyllä tulisi mieleen lähteä näitä kauniita lintuja suinpäin teurastamaan, vain siinä pelossa, että joku niistä saattaa kantaa ihmiselle vaarallista virusta. Tulen puolustamaan henkeen ja vereen Vähäjärven joutsenia ja muitakin lintuja, jos epämääräisiä pyssymiehiä alkaa rannoilla liikuskella. Joku roti tähänkin on saatava!

Pelkäänpä pahoin, ettei linnut tule olemaan ainoita, joita tapetaan tämän taudin takia. Jo nyt pelon sekaisin tuntein ajattelen niitä kissa tai koiraparkoja, jotka saavat piikin tai kuulan kalloonsa vain siinä pelossa, että saksasta on yksi virusta kantanut kissa löytynyt. Ulkokissoiksi tottuneet yksilöt eivät takuullakaan ole helppoja sisällä pidettäviä, jos(kun) sellainen määräys meillekin tulee. Varsinkaan leikkaamattomat, juoksuaikana. Kuinkahan moni lemmikki pääsee hengestään vain sen takia, ettei isännän tai emännän hermot kestä. Tai siinä pelossa, että perheen pienokainen voisi saada tartunnan perheen lemmikiltä.

Kyllä tässä tilanteessa tieten on jotain tehtävä, mutta olisi järjenkäyttö sallittua jopa toivottavaa. Oikeaa tietoa kansalaisille, pyydän. Kuulostaa kyllä minun korvaani perin oudolta tuo metsästäjäliiton pj:n lausuma. Toivoisi tuon tason keulakuvien pystyvän kantamaan vastuunsa, eikä päästämään suustaan ihan mitä sattuu.