Voi taas meitä ihmisiä, voi. Eipä ole kauaa aikaa, kun uutiskynnyksen ylitti televisiossa MOT-ohjelmassa vieraillut Marjatta Snellman kertomalla suoralla ja konstailemattomalla tavallaan siitä, missä koiranjalostuksessa ollaan menossa. Toisaalla ollaan tekemässä hartiavoimin työtä, jotta voitaisiin pelastaa se mitä vielä pelastettavissa on. Löytyy ihmisiä ja tahoja, jotka oikeasti ovat uurastamassa paremman huomisen (onko sitä edes?) eteen. Mutta kukapa heitä kuuntelisi?

Eilen Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta teki valkoisenpaimenkoiran osalta merkittävän päätöksen. Tuo päätös perustuu kansainvälisen kattojärjestön aiemmin tekemään päätökseen. Lyhykäisesti se menee näin. Saksanpaimenkoirien valkoiset pennut eivät enää jatkossa voi olla valkoisiapaimenkoiria, kuten tähän saakka on ollut mahdollista. Se mistä nämä kauniit valkoiset koirat ovat lähtöisin kielletään nyt tehdyllä päätöksellä. Valkoistapaimenkoiraa ei olisi ilman saksanpaimenkoiraa. Minun on hyvin vaikea ymmärtää edes mitä eroa näillä kahdella on. Nyt SAKSANPAIMENKOIRA on kirosana, jonka päälle syljetään... pthyi!

Jossain tuolla on ihmisiä, joille valkoisista valkoisin on ihanne, pakkomielle. Kaikki muu ollaan valmiita uhraamaan sen edestä. Tulevaisuus näyttää murheelliselta. Nämä uljaat ja kauniit valkoiset koirat kuolevat pois niitä eniten (mukamas) ihannoivien ihmisten typeryyden takia. Uusi sääntö sulkee rodun ja pian ne ovat kaikki sukua toisilleen. Sukusiitoksen myötä perinnölliset viat ja sairaudet kasaantuvat ja tuloksena on sairaita koiria, tuskaa, surua, itkua ja kyyneleitä. Vain siksi, että koira olisi valkoisista valkoisin, puhdas valkoinen!

Ja lopuksi. Kävikö kenekään mielessä se, miten käy niiden saksanpaimenkoirille syntyvien valkoisten pentujen. Ne ovat tuomittuja ulos tästä järjestelmästä, ne ovat jätettä, ei mitään. Päättyykö niiden elämät lyhyeen tehdyn päätöksen takia? Yhtäkkiä niitä ei enää missään synnykään, eikö niin.

Meillä on kaksi valkoista, joiden kummankin sukupuussa on värillisiä saksanpaimenkoiria. Tumpun molemmat vanhemmat ovat värillisiä. Kumpaakaan koirista ei uuden päätöksen mukaan voisi rekisteröidä valkoinenpaimenkoira-rotuun (rotuunoton kautta). Tässä piilee joku sellainen ylimaallinen viisaus, mitä minä en voi ymmärtää.