Päivän Keskipohjanmaan etusivun ykkösuutinen on "Lunastuspäätös kumottava". Kyse on Lahdenkroopin mökkialueen pakkolunastuspäätöksestä, jonka hallitus hyväksyi 14.12.2006. Nyt tuosta päätöksestä on tehty valitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hienoa!

Lukiessani läpi valituksen viiden eri kohdan perusteluita ihmettelen kuinka törkeästi ja tietenkin samalla röyhkeän taitavasti lunastuspäätös ajettiin läpi. Valituksen perustelut kertovat karua kieltään kuinka koneisto jauhaa jalkoihinsa tavallisen kansalaisen oikeudet. Kaikesta myös käy ilmi, että lunastuspäätöksen tekemisellä oli kiire. Niin kiire, ettei kaikkia muotoseikkojakaan hoidettu vaaditulla tavalla.

Karkeimmin minun luontooni ottaa erityisesti seuraavat esiin tulleet seikat. Lunastuspäätös edellyttää yleisen tarpeen yksilöimistä. Mikä on yhteiskunnan kannalta niin merkittävä yleinen tarve, että se oikeuttaisi valtion lunastamaan yksityisen maat käyttöönsä. Voidaanko puolustusvoimien harjoitukset tulkita yhteiskunnan kannalta yleiseksi tarpeeksi. Minun mielestäni ei.

Toinen ehkä vieläkin räikeämpi epäkohta paljastuu valituksen perustelujen kautta. Puolustusvoimien mukaan alueen pakkolunastaminen edistää ympäristön- ja luonnonsuojelua. Kuitenkin mökkien olemassaolo haittaa alueen täysimääräisen sodankäynnin harjoittelua mm. rannansuuntaisesti. Olenkohan nyt ymmärtänyt ihan oikein. Kun vuosikymmeniä paikallaan olleet mökit ja niiden ympäristö otetaan harjoituskäyttöön ( eli maastoon ammutaan ohjuksista lähtien, tykeillä, käsiaseilla jne.), parannetaan ympäristön- ja luonnonsuojelua. Onhan se Joulupukkikin olemassa niille, jotka oikein kovasti uskoo.

Viimeinen pisara on tiedottamisen aikataulu. Kun lunastuspäätös oli valtioneuvostossa tehty, julkaistiin välittömästi sen jälkeen raportti puolustusvoimien harjoitusalueiden kansainvälisestä ja kaupallisesta käytöstä. Tämä ei takuulla ollut sattuma. Eikö tuota raporttia tai edes siinä käsiteltäviä asioita haluttu kertoa lunastuspäätöksen yhteydessä. Jos ja kun ei, niin miksi ei. Ehkäpä siksi, että olisi puhuttu totta siitä, miksi lunastusta oikeasti tarvitaan. Mökit eivät sovi siihen suunnitelmaan ja kuvaan mikä Vattajasta on puolustusvoimien suunnitelmissa. Lunastuspäätöksen perustelut ovat pelkkää huuhaata, jolla meitä tavallisia kansalaisia suoraan sanottuna kustaan silmään.

Puolustusvoimat on tärkeä vaikutusvaltainen organisaatio. Siltikin lunastuspäätös menee poliittisten päättäjien nimiin. Vielä tarkemmin valtaapitävien nimiin. Kuka tai ketkä siellä ovat olleet vaikuttamassa ja päätöksiä tekemässä on helppo nimetä. Pääarkkitehtinä hääri puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.). Mitä tuo lunastuspäätöksen valmistelu ja koko päätöksentekoprosessi kertoo itsekullekin moraalista, oikeudenmukaisuudesta, rehellisyydestä, kansalaisten tasavertaisuudesta, vallasta ja vastuusta jne jne jne. Tuota listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Minulle se ainakin kertoo paljon. Niin paljon, että osaan kyllä tarkkaan katsoa kelle ääneni annan parin viikon päästä olevissa vaaleissa. Josko siitä nyt mitään muuta hyötyä on kuin parempi omatunto. No, onhan se jotain sekin.