Menimme tänään oikeen kaupunkiin kauppareisulle - siis Kokkolaan ja Prismaan. Heti ajaessamme parkkipaikalle huomasimme parkkipaikalla lähellä sisäänkäyntiä tolppaan sidotun sekaroituisen koiran. Koira läähätti polttavassa auringonpaahteessa auton hinausköydessä. SIIS EI voi olla totta.

Päätimme käydä ostoksilla ja sitten tarkistaa tilanteen. Kun palasimme, koira oli edelleen samassa paikassa. Muitakin ihmisiä oli kerääntynyt asiaa ihmettelemään. Kauppakeskuksen vartija oli tuomassa koiralle vettä ja siirsi sen varjoon. Veimme vesikupin koiran lähelle ja se joikin tolkuttoman määrän vettä. Eräs koiranomistaja oli myös pysähtynyt ihmettelemään asiaa. Sovimme, että soitamme eläinsuojeluvalvojalle. Koska meillä ei ollut mahdollisuutta jäädä, päätin hoitaa osuuteni ja soittaa. Koira luvattiin tulla hakemaan pois.

Kävimme muilla asioilla ja ne hoidettuamme palasimme takaisin Prisman edustalle. Koira oli edelleen siellä. Kauppakeskuksen infosta oli kuulutettu koirasta, mutta kukaan ei ollut tullut sitä hakemaan. Odottelimme koiran hakijaa, koska eläinsuojeluvalvoja oli luvannut koiran haettavan. Samassa kaupasta tuli mieshenkilö, joka tunnisti koiran ja kertoi sen omistajan (mies) istuvan kaupan aulassa ja näppäilevän kännykkäänsä. Mies oli tavannut koiranomistajan edellispäivänä terveyskeskuksessa ja kertoi tämän olevan jotenkin outo - "ei se humalassa ole, mutta jotenkin sekaisin".

Lähdin vartijan kanssa etsimään koiranomistajaa. Tämä löytyikin aulasta istumasta. Kysyin kohteliaasti onko teillä koiraa. Muissa maailmoissa oleva nuorehko mies tuumasi, että joo hän aivan unohti, kumman sisäänkäynnin luona se koira olikaan. Järkyttävää!!!! Neuvoimme omistajaa oikealle sisäänkäynnille ja totesin koiran olleen jo aika kauan auringonpaahteessa. Vartijan sanoessa, että ainakin kaksi tuntia. Tässä vaiheessa koiranomistaja sekosi täysin. Hän HUUSI kovaan ääneen vartijalle "poistu Kokkolasta senkin hullu valehtelija". Huuto todella pysäytti koko aulassa olleen liikenteen ja kaikki asiakkaat kääntyivät näytelmää katsomaan.

Koiranomistaja huusi ja meuhkasi naama punaisena. Otti koiransa ja lähti. Kehoitin vartijaa ottamaan kaverin kiinni, mutta kehtoitus ei tehonnut.

Juttelimme tapahtuman jälkeen kauppakeskuksen henkilökunnan ja vartijan kanssa. Jätin asian heidän hoitoonsa. Pyrkivät kuulemma ottamaan kaverin henkilöllisyyden selville ja asiasta ollaan jatkossakin yhteydessä eläinsuojeluun.

Tavallisen kansalaisen oikeudet ovat rajatut. Olisi tehnyt mieli ottaa koira välittömästi itselleni pois tuollaiselta edesvastuuttomalta henkilöltä. Asioiden kulku oli kuitenkin itsellenikin täysi yllätys. Kaverin sekoaminen oli sitä luokkaa, että oma turvallisuukin alkoi jo olla uhattuna. Ties mitä olisi tapahtunut, jos poikkiteloin olisin asettunut. Olisinko saanut nyrkistä, puukosta vai aseesta. Kehoitukseni vartijalle kaikui kuuroille korville.

Hyvät eläinten ystävät. Älkää kulkeko ohitse vastaavissa tilanteissa. Jos näette kuumalla ilmalla autoon jätetyn koiran, älkää kulkeko ohitse. Edellä kertomani episodi kesti pari tuntia. Kuinkahan kauan ennen sitä koira oli jo auringon paahteessa ollut.