Viikon verran jatkuneet lämpimät säät ovat tehneet kerralla kevään. Eilen illalla oli läheisellä pellolla kolme joutsenta. Tänä aamuna, kun olin koirien kanssa aamulenkillä ennen seitsemää niiden kalkatus kuului selvästi. Kovin ovat aikaisessa.

Aamupäivällä kaadettiin pihalta muutama koivu, kun järven jää ja hankikin aamusella hyvin kantaa. Taivaalla lenteli lokkeja. Niiden äänekäs kirkuna toi kyllä meren ja kesän mieleen. Outoa, kun vielä mennään maaliskuuta. Talvihan monesti vielä on. Lähimetsässä kuului tiaisten kuhertelu. Äänekkäimmin olivat esillä hömötiaiset. Niiden kisailussa oli selvästi nähtävillä kosiomenojen piirteitä. Ne ovat siis pesäpaikkoja hakemassa. Viime vuonna pihapiirissä pesivät ainakin talitiainen, harmaasieppo ja pääskyset. Pitäisiköhän tehdä muutama lintupönttö lisää. Vielähän ne ehtisi laittaa.

Talvella oli yksi erikoinen piirre. Oravia eikä edes niiden jälkiä juurikaan näkynyt. Edellisenä talvena jälkiä oli todella paljon ja oravia näki tuon tuosta. Yksi vakiokävijä meni säännöllisesti samaa reittiä pihamme poikki. Nyt sitä ei ole näkynyt. Liekö joutunut näädän tai jonkun petolinnun saaliiksi. Tänä aamuna kahvipöydässä tein kuitenkin ilokseni havainnon oravasta. Iloisesti se kiersi paksua koivunrunkoa ylös alas.

Viime vuonna olen kirjannut ensimmäisen joutsenhavainnon 10.4. ja vuonna 2005 tulivat ensimäiset joutsenet Ruotsaloon 30.3. Viime vuonna oli vielä huhtikuun puolella lunta merkintäni mukaan 40 cm ja Vähäjärvellä käytiin pilkkimässä huhtikuun 21. päivä. Jäät lähtivät viime vuonna vasta 2.5. eli kyllä tässä voi talvea vielä riittää pitkäänkin.