Eilen tuli naapuri käymään. Kovin oli huolestuneen ja kiihtyneenkin oloinen. Nii-in, todellakin maaseudulla naapurit oikeasti voivat tulla.

Vähäjärveä, siis sitä minkä rannassa asumme, on muutamia vuosia kunnostettu ympäristökeskusen ja kyläyhdistyksen voimin. Henki ja tahto on ollut hyvä, aika näyttää tulokset. Naapuri kertoi, että uutta taloa parhaillaan rakentava on oman lampensa tyhjennystalkoissa, kuulemma rupeaa ruopaamaan sitä. Vettä pumpataan kuulemma Vähäjärveen laskevaan ojaan. Olisko minulla aikaa lähteä katsomaan, huolestuneen näköinen naapuri kyseli. No, tottahan toki.

Järkyttävä haju leijui jo kaukana itse ojasta. Mitähän täällä on oikein tekeillä. Kun pääsimme paikalle, hiljennyin ihmettelemään toimintaa. Sattuipa kamerakin mukaan.

56416.jpg    56417.jpg

Pienen lähes umpeen kasvaneen lammen jäällä oli traktori, joka pumppasi vettä lähes puoli metriä halkaisijaltaan olevan putken läpi metsään. Linjan alla kulkeva hiihtolatu oli veden ja pahalta haisevan lietteen vallassa. Matala paikoin umpeenkasvanut laskuoja virtasi vuolaasti kohti Vähäjärveä. Kaikki tuo ravinteikas maa-aines matkaa siis hoito-ohjelman alaiseen järveen.

56415.jpg

Menimme sitten uteliaina kysymään työntouhussa olleiden miesten kuulumisia. Tiedustelin vaivihkaa, että kuinkas ne lupa-asiat oikein on. Vastaukseksi sain toteamuksen, ettei maanomistaja tarvitse lupaa ja meneehän ne vedet muutenkin sinne järveen. Rohkenin olla vähän erimieltä ja sen toin kyllä esillekin. Totesimme rantanaapureiden kanssa, että on syytä tiedustella toimenpiteiden luvanvaraisuutta viranomaisilta.

Aamulla soittelin ympäristökeskukseen, jossa suhtauduttiin asiallisesti. Neuvoivat ystävällisesti kuinka tällaissa asioissa tulisi toimia ja kyselivät mitä asiasta tiesin. Sain luotettavan ja hyvän käsityksen tavasta, jolla asiaani suhtauduttiin. Juttu etenee nyt viranomaisten hoidossa. Aika näyttää mitä kaikkea tuosta seuraa.

Mietiskelin miksi lupaa toimenpiteisiin ei sitten ole kysytty. Ajattelemattomuutta, välinpitämättömyyttä ja osin varmaankin myös tietämättömyyttä. Paljon on tekemistä tiedotuksen saralla näissäkin asioissa.