Ihmisen toimilla on ollut viime vuosina huomattava vaikutus haukkakantojen laskuun Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Päivän Keskipohjanmaa-lehti uutisoi aiheesta. Huolestuttavin tilanne on Oulun seudulla, jossa erälläkin reviirillä on 45 pesästä vai viidessä poikasia.

" - Tämä on hälyttävän huono tilanne. Viisitoista pesää pitäisi olla, jos normaalitasosta puhutaan, sanoo Oulun yliopiston eläinmuseon konservattori Risto Tornberg."

Kokkolalainen pöllö- ja haukkatutkija Sten Vikström kertoo haukkakannan alamäen jatkuneen kymmenen vuotta. Suurimmaksi syyksi hän nimeää haukkojen elinolojen rajuja muutoksia. Yhtenä merkittävänä yksittäisenä syynä hän pitää vanhojen kuusimetsien hakkuita. Metsäverouudistus kannusti metsänomistajia hakkaamaan vanhoja metsiä. Kun tämä tapahtui samanaikaisesti kaikkien omistajien toimesta, on vaikutus sitäkin suurempi. Kuusikko on nimenomaan haukan mieliympäristö.

"- Virheitä tehdään, eikä niille enää voi mitään. Mikä on hakattu, se on hakattu. Ehkä tilanne vähitellen muuttuu, jos ihminen viisastuu, arvioi pessimistisen oloinen Vikström."

Haukkatutkimukseen on jo saatu oppia ja lisäresursseja Kotkan Lento ry:ltä, joka on lahjoittanut kaksi web-kameraa haukkatutkimusen käyttöön. Toinen kameroista on jo asennettu pesälle keräämään tietoa haukkojen elämästä.

Ihminen ei toimissaan kykene arvioimaan kaikkia päätöstensä seurauksia. Metsäverouudistus oli varmaankin tekijöiden mielestä harkittu päätös. Sen vaikutus ympäröivään luontoon on ollut merkittävä. Ainakin edellä mainittujen haukkatutkijoiden kannanotot puhuvat tästä omaa karua kieltään.