Keski-Pohjanmaalla Lohtajan kunnassa sijaitsee Suomen pisin hiekkaranta Vattaja. Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuinen 12 km pitkä hietikkoalue on ollut pitkään kiistanalainen. Alueella sijaitsee puolustusvoimien ampumaleirialue.

Alueesta on riidelty ja soviteltu puolustusvoimien ja paikallisten asukkaiden välillä. Viimeisin tieto hyvin sekavassa sopassa on, että puolustusvoimat haluaa lisätilaa ja aikoo pakkolunastaa itselleen riidan alla olevat alueet mm. Lahdenkroopin kalastajakylä.

Tässäkään asiassa ei pienen ihmisen järkikulta tahdo riittää. Armeija on valtaamassa yhä suuremman alueen käyttöönsä. Tuntuu ihmeelliseltä, onko tämä ainutlaatuinen hiekkaranta ainoa paikka, missä sotimista voidaan harjoitella? Jo nyt on maastossa tonneittain ammuksia ja muutenkin jälki sellaista kuin tykit ja panssarivaunut voivat saada aikaan. Alueen ihmisillä on pelko tulevaisuudesta. Kuinka käy, kun ehkä tulevaisuudessa alueella sotivat EU:n yhteisjoukot tai Nato. Tuskin armeija näin poikkeuksellisin keinoin haluaisi lisätilaa alueelta, jos sille ei suunnitelmissa olisi tarvetta. Luontoarvot ja paikallisten ihmisten virkistyskäyttö ei paljoa isojen poikien leikeissä paina.

Kansalaisadressi näyttää edelleen olevan auki. Käy katsomassa!

Vattajan nettisivut