Lasten psykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen pohtii kirjassaan Pienistä pojista kunnon miehiä paikoin rankastikin miehisyyden olemusta tässä ajassa. Pakostakin tulee nyökyteltyä hyväksyvästi tuon tuosta kirjaa lukiessa. Maailmassa jossa elämme on perheen merkitys muuttunut (avioerot) samalla kun siteet sukuun, isovanhempiin myös perheeseen ovat löyhtyneet. Yhteisön merkitys on vähentynyt. Erityisesti pienten poikien maailmassa vallitsee sekaannus. Miten kasvaa mieheksi ja millaiseksi mieheksi. Muutama lainaus Sinkkosen kirjasta.

Miehekkyydelllä ylpeileminen on käynyt auttamatta vanhanaikaiseksi. Sovinistinen kukkoileminen on joutanutkin hävitä, mutta kun miehekkyyteen yhdistetään vain negatiivisia määreitä, on tuhottu jotakin arvokasta, jokin luonnollinen rakenne ja perusta.

***

Keinohedelmöitys mahdollistaa isäksi tulemisen, vaikka mies olisi tuhannen kilometrin päässä tulevasta äidistä sillä hetkellä kun munasolu ja siittiö yhtyvät. Sperman luovutus onkin miehelle sopivan helppo tehtävä. Mahdetaanko häntä enää muuhun tarvitakaan?

Taannoin eräässä aikakausilehdessä muuan naisjurusti puolusti ihan vakavissaan yksinäisen naisen oikeutta hankkia lapsi keinohedelmöityksen avulla "Jos lapsen etu määritellään niin, että kaksi ihmistä on lapselle parempi kuin yksi, sillä voi olla vakavia seurauksia..."

***

Kaikki mikä viittaa vähänkin auktoriteettiin, merkitsee nykyihmiselle alistamista, luovuuden ja spontaaniuden tukahduttamista. Henkisen terrorin ikeestä on päästy, pyhäinkuvat on kaadettu. Maailma on olemassa siksi, että voisimme hallita ja riistää sitä kuin se olisi ihmisen jatke eikä päinvastoin.

***

Vielä viisikymmentäluvulla avioerot olivat harvinaisia.
Entä nyt? On eronneita, perheistä ulos heitettyjä, "saneerattuja" miehiä... Pojat poimivat maskuliinisuudesta sen huonoimmat puolet: kovuuden, tunteettomuuden ja aggressiivisuuden. He alkavat häiritä ympäristöään. Heitä ohjataan saamaan apua terveydenhoitajalta, koulupsykologilta tai kasvatusneuvolasta. Kaikkialla heidät ottaa vastaan ymmärtäväinen äidillinen NAINEN. Isästä on pula ja äitejä tarjotaan -  onhan se melkoinen paradoksi.