Olemme saaneet seurata Niiskun talviunille asettumista. Kaikki karhut eivät ole yhtä onnellisessa asemassa. Päivän ykkösuutinen Keskipohjanmaa-lehdessä oli Perhossa tapahtunut karhun ja ihmisen kohtaaminen. Metsästäjä onnistui torjumaan karhun hyökkäyksen ampumalla sen. Hyvin vaikea on arvostella metsästäjän tomintaa kyseisessä tilanteessa. Harvalla riittäisi maltti odottaa käykö karhu päälle vai tekeekö se vain valehyökkäyksiä.

Enpä tiedä kenelle tekee oikeutta tarkentaa mistä kaikki oikein lähti liikeelle. Lehden kertoman mukaan karhu oli lähtenyt pesästään tai pesän suulta. Rauhallisin mielin talviunilleen valmistautuva parin vuoden ikäinen naaraskarhu tuli häirityksi omalla pesällään metsästyskoiran toimesta. Metsästäjä kiinnitti omalla käyttäytymisellään karhun huomion itseensä luullessaan koiran haukkuvan hirveä. Itseään tukeilijaa vastaan puolustautuva karhu nukahti ikiuneen.

Karhun ja ihmisen kohtaamisia on odotettavissa lisää kannan kasvun myötä. Surullista kaikessa on se, että ihmisen oman käyttäytymisen takia päälle käyvä karhu saa otsaansa agressiivisen leiman. Tuo leima on ja pysyy. Sillä perusteella todennäköisesti tullaan saattamaan ikiuneen vielä monta karhua ja sutta. Ja moniko täysin tarpeettomasti.