Koirien jalostukseen on vihdoin tulossa jotain uutta, joka voisi korjata tämän nykyisen hullunmyllyn. Uudessa Koiramme-lehdessä on mainio artikkeli "Koiran kanssa geenimetsälle". Löytyisikö muuten niin arveluttavasta geeniteknologiasta apu koirien perinnöllisten sairauksien ongelmaan?

Tiedän itsekin jotain koirista kolmen koiran lauman kanssa elettyäni. Oli laumassa yksi myös ei niin terve koira. Saksanpaimenkoiramme Sippe sai pentueesta ainoana reppuunsa heikohkot eväät;- hammas puuttui ja kylkiluu, oli haiman vajaatoimintaa, allergiaa ja vatsalaukunkiertymäkin, mihin meinasi menehtyä. Kultaisetnoutajat Riku ja Sam olivat kutakuinkin terveitä. Kaikki viettivät hyvässä huolenpidossa pitkän ja hyvän koiran elämän. Noin 20 vuotta koiranomistajana on pitkä aika. Siitä huolimatta tunnustan tietäväni aivan liian vähän koirista ja kaikesta siitä mitä pennun ottamiseen liittyy.

Olen jo muutamassa aiemmassa kirjoituksessani pohtinut uuden pennun ottamista. Selvitin useamman rodun terveystilastoja ja monet illat olen viettänyt rotujärjestöjen keskustelupalstoja lukien. Keräämäni tiedon perusteella tunnen suurta vastenmielisyyttä ihmisen tekemisiä kohtaan. Tietämättömyys, turhamaisuus, oman edun tavoittelu, vastuuttomuus ovat kylväneet koiramaailmaan sairauksien, vikojen ja vaivojen siemenet. Joissakin roduissa tuo siemen on juurtunut niin syvälle, että mahdollisuus henkisesti ja fyysisesti terveen koiran saamiseen alkaa olla pieni.

Koiramme-lehden artikkelin mukaan olemme saamassa uusia välineitä ongelmien poistamiseksi. Koiran geenit on kartoitettu ja näin DNA-tutkimuksella voidaan eristää tautia aiheuttavat geenit. Rakentamalla terveiden koirien sukutauluja luodaan mahdollisuus terveempään koirakantaan. Tietenkään mikään ei tapahdu hetkessä. Vaaditaan työtä ja rahoitusta. Tokihan tämä mahdollisuus tarjoaa myös uhkia väärinkäytöksiin, joka vesittää koko hyvän tarkoituksen.

Pitkiin aikoihin tämä on kuitenkin parasta, mitä olen kuullut. Me tiedämme enemmän ja meillä on siten mahdollisuus. Viime kädessä vastuu kaikesta on meillä koiraihmisillä: rotujärjestöillä, kasvattajilla, koiranomistajilla nykyisillä ja mahdollisesti tulevilla. Kuinka me tuon mahdollisuuden käytämme ratkaiseen paljon.

Lopuksi muutama poiminta artikkelista.

  - Koiran kesyyntyminen sudesta alkoi reilut 15000 vuotta sitten Itä-Aasiassa
  - Suurin osa yli 400 koirarodusta on syntynyt ihmisen voimakkaan jalostustyön tuloksena viimeisen 50-100 vuoden aikana
  - Keinotekoinen rotujen valinta on heikentänyt voimakkaasti koirien geneettistä monimuotoisuutta ja vaarantaa lajin elinvoimaisuuden
  - Koiriin on rikastunut satoja erilaisia geenivirheitä ja perinnöllisä sairauksia
  - Jotkut rodut saattavat kantaa jopa kymmeniä sairauksia samalla kertaa