Ratsuhevosten kloonausjuttu innoitti etsimään, mitä geeneistä ja perimästä oikein tiedetään. Hämmästyin, kuinka paljon erilaista tutkimustietoa löytyy, vaikkapa netistä. Muutamaa tutkimusta pintapuolisesti lueskeltuani järkytyin, miten paljon vääriä uskomuksia ja täydellistä tietämättömyyttä on olemassa.

Useimmat eläinten (erityisesti koirien) kanssa toimivat tietävät pentuja tehtailtaessa isä-linjan merkittävyyden. Sitä korostetaan haettaessa sopivaa urosta, joka siirtäisi hienot ominaisuutensa jälkeläisilleen. Jos yhtään ymmärsin lukemaani tutkimusta tai perinnöllisyyden lainalaisuuksia, on kyseinen isä-linja oletus enemmän uskomus, kuin totuuteen perustuva fakta. Urokset voivat periyttää X-kromosomin ja sen sisältävän tiedon vain tyttärilleen. Tutkimuksen mukaan Y-kromosomi, mikä "määrää" uroksen sukupuolen, sisältää varsin vähän kehityksen kannalta olennaista tietoa. Urospentu perii siis sukupuolen määräävien geenien kautta varsin vähän ominaisuuksia isältään. Vielä täytyy muistaa, että sukupuolikromosomit ovat vain yksi kromosomipari muiden (39 kpl) joukossa.

Toinen hämmentävä (joskin ei uusi) tieto oli yhden ja saman geenin vaikutus eri ominaisuuksiin. Kiinanharjakoiria  (linkki satunnainen, ei liity juttuun) on sekä karvallisia, että karvattomia. Karvattomuuden aiheuttaa yksi ainut geeni. Sama geeni aiheuttaa myös epänormaalia purentaa. Näitä kahta ominaisuutta ei voida erottaa toisistaan. Sairaus voi näin siis liittyä erottamattomasti johonkin tiettyyn ulkonäköön vaikuttavaan geeniin. Kun ulkonäkö sitten tulee suosituksi ja kaikki haluavat tuon kauniin koiran, voidaan vastuuttoman pentutehtailun kautta tuottaa maailmaan kauniita sairaita koiria. Näin on monen rodun parissa jo käynytkin.

Mitä sitten tavallinen uusi asiasta tietämätön pentua harkitseva voi tehdä? Eipä paljoakaan. Vastuu pitäisi (kait) ensisijaisesti olla tahoilla, jotka laativat sääntöjä ja ohjeita rotujen jalostamisesta. ELI rotujärjestöillä. Suomessa on niin paljon koiria ja erilaisia koiranomistajia (ja lisää tulee koko ajan), ettei jalostuksessa olevia ongelmia poisteta helposti. Kuitenkin mitä pikemmin ja päättäväisemmin ongelmiin puututaan, voidaan jotain pelastaa. Tänään ei enää voida perustella kaikkia typeryyksiä sillä, ettemme muka tietäisi. Kuinka saada tieto niiden ulottuville, joiden se pitäisi tietää onkin oma tarinansa...

Lähde: Geneettinen umpikuja: Mitä saat, EI ole välttämättä mitä näet