Piti eilen askartelemani linnuille pönttöjä. En sitten päässyt alkua pidemmälle, kun ei löytynyt materiaalia. Sahasin niin innokkaasti syksyllä kaiken puutavaran polttopuiksi ja nyt ne on pressun ja hangen alla. Sen verran sain aikaiseksi, että tulostin netistä ohjeet eri lajeille sopivista malleista. Kävin myös tutkailemassa paikkoja mihin puihin pönttöjä sitten asentelisin.

Pihallamme on säännöllisesti vieraillut tiaisia. Jokunen varpuslintukin on satunnaisesti käynyt ja sitten se kuvaankin päässyt punatulkku. Viime päivinä sitä ei tosin ole enää näkynyt. Liekö poika lähtenyt riiuulle, kun sitä vanhaksi pojaksi moitin.

Pöntöille siis linnunpöntöille on kyllä tarvetta. Kun syksyllä naputtelin talon päätyräystäiden alle suojalautoja, ettei tuuli vie puhallusvillaa, löysin vuorilautojen välistä yhden viime kesänä asutun pesän. Kaikkia nurkkia en tutkinut, joten voi niitä enemmänkin olla. Toivottavasti löytävät pesäpaikat muualta, sillä keväällä on tarkoitus naulata räystäät tukkoon.

Linnunpönttöjäkään ei tehdä noin vaan omasta päästä. Ohjeissa oli monia tärkeitä juttuja, joilla voi varmistaa pesimisen onnistumisen ja pöntön kestämisen. Tulevaa pesimiskautta varten olisi pöntöt hyvä olla paikallaan jo ennen vappua, joten nyt on juuri oikea aika pönttötalkoisiin.

Löytyipä netistä myös sivusto, josta voi tilata valmiita pönttöjä jopa useille lajeille. Laitanpa muutaman linkin, jos kiinnostuit.

BirdLife Suomi - pöntönrakennusohjeet
Valmiita linnunpönttöjä