Kesässä on sellainen hetki, jolloin aistii valon muuttuneen. On kuulaampi ilma ja valo on erilaista kuin alku- ja keskikesällä. Nämä päivät ovat juuri niitä, jolloin nuo hetket aistii. Yleensä se ajoittuu koulun alkamisen aikoihin.

Muutenkin kesä alkaa olla tehnyt tehtävänsä. Sadot kypsyvät ja kesän kasvaneet poikueet lähtevät. Meillä on tuo kasvimaa vielä ollut oman onnensa nojassa, mutta ensi vuonna päästään jo satoa nauttimaan. Parhaillaan on askarreltu perustamisen kanssa ja kasvihuonetta kasailtu. Mansikat ovat sentään tuottaneet satoa todella kiitettävästi. Ja millaisia marjoja onkaan...

780577.jpg

Viikonloppuna käytiin sienimetsällä. Mukavastihan niitä löytyi. Tatteja etsittiin ja löydettiinkin. Mustikka alkaa olla myös kypsä ja kyllä sitäkin ihan lähimetsissä näkyy olevan kiitettävästi. Yhtä kiitettävästi on myös hyttysiä. Paljon enemmän kuin viime kesänä.

Autotallin välikatolla pesineet pääskyset ovat saaneet poikueesa kasvatettua. Poikasten lentoharjoitukset ovat olleet käynnissä jo muutaman päivän. Tänään näin ainutlaatuisen tapahtumasarjan, joka pani miettimään meidän suhtautumistamme luontoon. Pääskysten poikaset ovat kehittyneet selvästi eri tahtiin. Kaikkiaan kolmesta poikasesta yksi on lennellyt vanhempien mukana jo pitkään. Pari muuta sen sijaan ovat pysytelleet enemmän pesän läheisyydessä. Töistä tullessani yksi poikasista oli autokatoksessa. Se lensi välillä maahan eikä oikein tuntunut löytävän tietä takaisin pesään. Toinen vanhemmista kävikin opastamassa sitä ja ne lensivät yhtä matkaa pihapiirissä.

Myös toinen poikasista liittyi kisaan mukaan. Ne lensivät läheiselle puhelinlangalle ja siinä samassa kuin tyhjästä ilmestyi haukka. Se syöksy pääskysiä kohti ja nappasi toisen poikasista. Urheasti molemmat vanhemmat yrittivät puolustautua ja hyökkäsivät kohti haukkaa, mutta turhaan...

780603.jpg

En ehtinyt nähdä mistä haukka tuli ja mikä se mahtoi olla. Yhtäkkiä se vain oli siinä. Luonto on ihmeellinen. Jotenkin sitä mielessään surkuttelee poikasen kohtaloa. Niiden kehittymistä on saanut seurata pitkin kesää ja sirkutukseen ehti tottua. Kovin epäoikeudenmukaiselta tuntuu, kun yksi silmänräpäys ja poikasen elämä päättyy. Kuitenkin haukan saama saalis voi olla sille tai sen poikasille elinehto.