Olen jotenkin väsynyt susikeskustelun tämän hetken tilaan. Mediassa ja muillakin foorumeilla on ajauduttu juupas-eipäs asetelmiin, eikä juurikaan mitään uutta ole esitetty. Edelleen lähtökohta on se, että kyseessä on uhanalainen eläin, jonka suurin uhka on ihminen. Yhä edelleen ihminen maassamme päättää millä sudella on oikeus elää täällä ja millä ei. Kun lait, asetukset ja direktiivit määrittelevät suotuisaa kantaa ja uhanalaisuutta tai yksilöiden tappamista, ei muita merkittäviä vaatimuksia tappamiselle ole kuin suden muodostama uhka ihmiselle. Niin mikä uhka? Samaan aikaan toisaalla puhutaan ilmastonmuutoksesta, tulvista, myrskyistä jne... Toistan kysymyksen mikä uhka?

Ehkä merkittävin uusi keskustelun aihe on ollut kysymys miksi susi tulee ihmisen pihaan. Vastaus on mielestäni yksinkertainen. Susi pyrkii sopeutumaan nykypäivän olosuhteisiin. Kuka kertoisi sille, ettei pihaan saa tulla. Tai vielä paremmin miksi pihaan ei saa tulla. Eläin toteuttaa vaistoaan, joka on sen elämän edellytys myös ravinnon hankinnassa. Aseen sutta kohti suuntavaa ihminen ei todellakaan ole samojen kysymysten äärellä. Suden tappaminen ei todellakaan ole ihmiselle elämän edellytys.

Suden vapaa liikkuminen on ihmiselle ongelma. Hämmästyttävää mielikuvituksemuutta maapallomme "kuningaslajilta" on ratkaista oma ongelmansa tappamalla sen aiheuttaja toinen laji. Tuota samaa ratkaisumallia tapa, tapa ja tapa on samassa kuorossa huutamassa aina kansanedustajistamme lähtien suuri joukko ihmisiä, jotka eivät koskaan ole edes sutta nähneet. Ja tähän huutoon vastaavat viranomaiset myöntämällä yhä ja vaan uusia tappolupia.