Satuinpa seikkailemaan Länsi-Suomen Ympäristökeskuksen sivuilla, kun etsin tietoa Keski-Pohjanmaan suurimmasta yhtenäisestä erämaa-alueesta Kotkannevasta. On tässä vähän ollut aikomus käydä siellä. Parhaiten se taitaakin onnistua näin talviaikaan. Jospa vaikka huomenissa, mikäli säät sallivat.

Löysin ympäristö.fi sivuilta Natura 2000-alueet eriteltynä kunnittain. Kälviälläkin niitä on muutamia. Vaan mikä yllätys olikaan, että kotojärvemme Vähäjärven nimikin löytyi suojelukohteiden joukosta. Tarkemmin on kysessä Vähäjärven itärannan lehto, joka kuuluu valtakunnalliseen lehtojen suojeluohjelmaan. Mikäli oikein ymmärsin on alue EU:n päätöksellä suojeltavien listalla. Se jäi tosin vielä epäselväksi, että onko alue jo hankittu valtiolle ja missä se ihan tarkalleen ottaen sijaitsee.

Jos kiinnostaa, niin käypä katsomassa - tässä linkki Kälviän Natura 2000-alueille, josta löytyy Vähäjärven lehto ja Ruotsalon letot.

Tulin muuten juuri ulkoa ruumiillisesta työstä. Kävin vähän harventamassa pihamme perällä olevaa koivikkoa. Olipa lumipyry hetkittäin. Lunta tuli hetkessä useita senttejä. Koville sitä joutuis meikäläinen, jos leipä pitäisi metsätöissä hankkia. Muutaman tunnin rehkimisen jälkeen on selkä jo niin kankeana. Mukaavaahan se tosin on hyötyliikuntaa parhaimmillaan ja samalla tuli tehtyä useampi syli polttopuita.