Minulta kysyttiin yllä olevasta maisemakuvasta.

Kuvassa on Aakenustunturi nähtynä Yllästunturin puolelta. Marraskuun kaamosmatkalla kiipesimme Ylläksen huipulle, josta Aakenustunturi näkyykin hienosti. Kuva on tuolta matkalta.

Länsi-Lapin tunturialue on luonnon monipuolisuudessa oma ihmeellinen lukunsa. Olen vieraillut tuolla alueella useita kertoja (noin 20 kertaa) eri vuodenaikoina. Jokainen käynti on näyttänyt alueen erilaisena. Korkeat paljaat tunturin laet nousevat laajoista, ikivanhoista suo- ja metsäalueista. Kiivetessäsi tunturiin voit nähdä luonnon moninaisuuden.

Aakenustunturiin on helpointa tutustua suuntaamalla aluksi matka Totovaaran kämpälle. Parkkipaikalla on tilaa jättää auto ja siitä lähtee 17 km pitkä Aakenustunturin vaelluspolku. Polkua seuraten ei eksymisen vaaraa ole ja matkan varrelta löytyy tulentekopaikkoja ruokailua varten. Jos haluat käydä vain tunturissa, kannattaa sinne kiivetä polkua pitkin ja poiketa siltä päästyäsi puuttomalle laelle. Aakenuksen laki on kivkkoinen eikä kovinkaan helppokulkuinen, kuten useimmat Länsi-Lapin tunturien huiput ovat.

Aakenustunturia kiertelee kalaisa Aakenusjoki, jossa olen sielläkin kerran käynyt kalaonneani koettamassa. Laihoin tuloksin tosin.

Tässä vielä linkki Ylläs-Aakenus alueen karttaan.